Eko 17. svibnja 2017.

Studenti nam otkrivaju: Kako izraditi vertikalni povrtnjak?

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kakav bi to #PLAC bio bez povrtnjaka, a još bolje ako je vertikalan! Svojom instalacijom vertikalnog vrta #PLAC su uljepšale članice Udruge studenata krajobrazne arhitekture Katarina Celija, Lucija Jelavić, Nikolina Martinec i Doroteja Matić.

Trend postavljanja vertikalnih vrtova prisutan je već neko vrijeme, a riječ je o suvremenom načinu primjene načela krajobrazne arhitekture u poboljšanju kvalitete standarda života.

Kako je tržnica na Britancu postala dio urbane kuture?

Priroda je članicama USKA-e vječni izvor inspiracije: "Ideja nam je bila kako na najhumaniji način iskoristiti ono što nam priroda nudi. Prilagodili smo se temi #PLAC-a koristeći bilje koje svakodnevno koristimo za prehranu, a ujedno iz njih i kroz njih možemo provući estetski, odnosno vizualni aspekt."   | Author: USKA Foto: USKA

Kako nastaje jedan vertikalni povrtnjak?

Nije pitanje može li ti pas promijeniti život, pitanje je samo koliko

Zamolili smo predstavnice USKA-e da nam opišu proces izrade vertikalnog povrtnjaka: "Vertikalni povrtnjak zapravo je konstrukcija čija je osnova drveni okvir. Drvo (preporučuje se OSB ploča) kao prirodni materijal, najpogodniji je za podnošenje biljnih zahtijeva-vlage, težine, smještaja.

Dalje se u drveni okvir polaže nepropusna folija ili bilo koji drugi nepropusni materijal kako bi se sačuvala vlaga potrebna za rast i razvoj bilja te kako bi se spriječilo kapanje vode i drugih materijala izvan okvira.

Na foliju se stavlja (zemljani) supstrat koji se dodatno učvršćuje materijalima poput metalne žice, plastičnog pokrivača ili filca tvoreći statičnu masu koja omogućava da bilje i zemlja ostaju u zadanom položaju. Biljke se postavljaju u džepiće izrezane u materijalu.  | Author: USKA Foto: USKA

Sustav navodnjavanja bitna je stavka koja omogućava nesmetan pristup vode do svih biljaka. Preporučuje se navodnjavanje 'kap po kap' kojim se iz posude smještene na vrhu konstrukcije omogućava postepeno otjecanje vode kroz ventile pa kroz supstrat hraneći biljke, a višak se filtrira do donje posudice koja dio pretvara u vlagu, a dio se vraća biljkama kapilarnim putem.

Preporučene biljke za vertikalni povrtnjak su začinske (moguća sadnja u manjim razmacima), salate i kupusnjače (potrebna sadnja u većim razmacima zbog kasnijeg širenja lisne mase).

Oblikovna osnova varira od afiniteta pojedinca i na taj način svatko može izraziti svoju kreativnost."

Planovi za budućnost

Svako novo udomljenje psa mijenja život na bolje

Njihov rad, naravno, ne prestaje ovdje: "Želja nam je i dalje surađivati u bilo kojem obliku, iskoristiti našu kreativnost u konstruktivnom smislu, unaprijediti ideje. Pokazali smo malo, ali nadamo se dovoljno da nas uključite u svoje daljnje planove."

Pripremi se: Stiže nam jedno od najtoplijih ljeta u povijesti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.