Eko 19. listopada 2016.

Prvim biološkim suzbijanjem nametnika u Hrvatskoj spašeni kesteni

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osa šiškarica je parazit koji isušuje stablo pitomog kestana i smanjuje urod do 90 posto. Otkrivena je u šumama Medvednice prije desetak godina.

Kako bi se riješili parazita, dr. sc. Dinka Matošević s Hrvatskog šumarskoj instituta na parazita je poslala drugu vrstu parazita, točnije Torymus sinensis, koji je smaragdne boje i u Japanu ga zovu kumoji.

Nema štete za druga stabla i kukce

"Parazitoid Torymus sinensis uzgaja se u etnološkom labaratoriju Hrvatskog šumarskog instituta. Iz ličinki koje prezimljavaju u starim šiškama kestenove ose šiškarice (Dryocosmus kuriphilus) u labaratorijskim se uvjetima uzgajaju mužjaci i ženke parazitoida", rekla je dr. sc. Dinka Matošević.

Oni se, pojašnjava, sparuju i ispuštaju u šume u proljeće (travanj, početak svibnja) u vrijeme otvaranja pupova pitomog kestena i stvaranja novih šiški. Ženka parazitoida dugom leglicom odlaže jaja u ličinke kestenova ose šiškarice koje se već nalaze u mladoj šiški.

Tako se u šiški ne razvija štetna osa šiškarica, nego ličinka parazitoida koja se hranila ličinkom ose šiškarice. Time se vrlo brzo smanjuje brojnost i štetne ose šiškarice i njezine štete.

"Parazitoid Torymus sinensis napada isključivo kestenovu osu šiškaricu, ne može prijeći ni na jednog drugog domaćina, niti može činiti štetu na stablim aili drugim kukcima", navodi dr. Matošević.

To je ujedno prvi primjer biološkog suzbijanja nametnika (bez insekticida) u Hrvatskoj. 

Kesteni kao lijek: štite bubrege i puni su vitamina

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.