Eko 31. listopada 2013.

Prijenosni stolac za zabavu i učenje

Croecoseat-Sa-Drzacem
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Recikliranjem ili ponovnom uporabom različitih odbačenih materijala mogu se stvoriti novi proizvodi i nove vrijednosti, načelo je kojeg se u svom radu drži Ivana Cvetković Lakoš, kreativna direktorica Ice Studija. Za svoj proizvod, CroEcoSeat, prenosivo kartonsko sjedalo, ove godine dobila je nagradu "Greenovation". Ivana od tekstilnog otpada izrađuje i nakit

Greenovation je prva hrvatska nagrada za razvoj zelenog gospodarstva, a dodjeljuju je Savez za energetiku Zagreba i tvrtka Energo Media Servis d.o.o. CroEcoSeat je nagrađen u kategoriji "Najbolje marketinške kampanje hrvatskog zelenog gospodarstva".

Višestruka namjena

"Na Greenovationu sam predstavila CroEcoSeat s namjerom da pokažem da se i od otpadaka industrijskih materijala, odnosno onoga što bi netko smatrao smećem može napraviti nešto lijepo i funkcionalno. U tekstilnoj industriji su otpadni materijali veliki problem, a najveći krivci za to su tvrtke koje ne razmišljaju kako se taj otpad može dalje upotrijebiti. Osim što bacanjem tih materijala zagađuju okoliš, tako bacaju i novac te rasipaju energiju i resurse", objasnila je Ivana Cvetković Lakoš.

CroEcoSeat namijenjen je za sve vrste aktivnosti na otvorenom poput festivala, ljetnih kina, izleta ili nastave u prirodi. Proizvod je velikih dimenzija 160x42, ali kad se sklopi izgleda kao kofer, teži 500 grama, lako je prenosiv i u potpunosti izrađen od materijala koji se može reciklirati. Sjedalica je izrađena je od "žilavog" kartona tako da je vrlo čvrsta. "Moj suprug je krupnije građe i bez problema koristi CroEcoSeat", naglasila je Ivana. Slaganjem u sjedalo dobiva se velika površina za tisak ekoloških poruka ili marketinške promocije. Za tisak su odabrane biorazgradive boje i ekološko-prihvatljiv zaštitni premaz. U CroEcoSeat je ugrađen i držač za napitak, praktičan dodatak koji pomaže u sprečavanju prolijevanja napitka odlaganjem na neravno tlo. Nakon upotrebe sjedalica se može ostaviti na odlagalištu za papir, ponovno upotrijebiti, iskoristiti kao suvenir ili sjenilo za automobil.

Nadahnuta Rimljanima

Ideju za sjedalicu Ivana Cvetković Lakoš dobila je prije godinu dana kad je bila na "Burnumskim idama" na arheološkom lokalitetu na rubu Nacionalnog parka Krka, gdje su organizirane starorimske igre s hranom, napicima: "Tamo je bilo stolaca, ali kako sam zakasnila nije mi preostalo ništa drugo nego da sjednem na zemlju. Osim što sam se zaprljala, prolila sam i piće po sebi jer je tlo bilo neravno. I taj događaj me motivirao da osmislim CroEcoSeat.

Ove godine sam se učlanila u Klub žena zelenog gospodarstva. Htjela sam da moji proizvodi budu drugačiji da osvještavaju ljude koliko su veliki problemi s gospodarenjem proizvodnje i otpada. Ljudi još uvijek nisu dovoljno svjesni koliko veliko zagađenje stvara plastika, zagađuje tlo, pa onda i hranu koju jedemo. Bojim se da će nas to jednog dana vrlo skupo koštati. Kroz CroEcoSeat sam htjela pokazati da marketinški proizvod ne mora biti nužno od plastike. Proizvod se izrađuje u velikim serijama tako da nije namijenjen za maloprodaju, ali uskoro krećem s tekstilnom verzijom CroEcoSeata. To će biti sjedalica i ležaljka za plažu, također lako prenosiva i bit će dostupna u maloprodaji."

"ReBorn Jewellery"

Osim što izrađuje web stranice, osmišljava inovativne ekološke uporabne predmete, Ivana od ostataka industrijskih materijala izrađuje i nakit: "Trenutno radim kolekciju 'ReBorn Jewellery', a ovo je ogrlica iz te kolekcije. Izrađena je izrezivanjem mnogobrojnih komadića (ostataka) filca. Cijela kolekcija biti će izrađena od ostataka tekstilnih materijala koji bi bili bačeni. Većina odjeće se baca, ne ide ponovno na recikliranje, a tekstilnim je predmetima ponekad potrebno i više desetljeća da se razgrade."

Svaki korak napravljen u očuvanju našeg okoliša veliki je korak!, slogan je koji prati "ReBorn Jewellery" kolekciju.

Pročitaj što sve možeš raditi sa sodom bikarbonom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.