Eko Eko dom 21. studenoga 2017.

Predviđene velike kazne za neodvajanje otpada

Foto: SLAVKO MIDŽOR (PIXSELL)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cilj za budućnost je da sve smeće bude reciklirano, smatra bivši ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović. Kakve će biti kazne za gradove koji u roku od dva mjeseca ne uvedu kante za odvojeno prikupljanje otpada? Hoće li drakonske kazne plaćati i građani?

Možda te zanima... Sortiraj otpad i bacaj ga u odgovarajuće spremnike kada god imaš za to priliku Eko

Bitna je edukacija građana

Od početka veljače sljedeće godine, sve jedinice lokalne samouprave moraju uvesti kante za odvojeno prikupljanje otpada. Osim toga primjenom nove uredbe, otpad se veže uz volumen, a osim odvajanja bitna je i edukacija građana, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u Otvorenom.

''Mi smo trenutno u fazi natječaja koji kontinuirano traje izgradnja reciklažnih dvorišta i sortirnica, čitav niz komponenti sustava treba se odraditi u narednom razdoblju'', naglašava Ćorić.

Zagreb sada odvaja trideset tri posto otpad

Cilj za budućnost je da sve smeće bude reciklirano, smatra bivši ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

'Zagreb sada odvaja trideset tri posto otpada, a uz uvođenje još spremnika, mi ćemo u potrebnim rokovima bez problema doći na pedeset posto', rekla je pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić u Otvorenom HTV-a.

Za Zagrepčane koji otpad ne budu odvajali, predviđene su kazne u iznosu od tri tisuće kuna. Ipak, Jozić ističe kako se nada da se ne očekuje da policajci čuvaju spremnike za otpad. Inspekcije će vršiti komunalni redari, a kazna neće biti dok se ne utvrdi tko otpad nije razdvojio, obećala je Jozić.

Irma22222 Možda te zanima... Našim rijekama prijete otpadne vode? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.