Eko Eko dom 20. travnja 2018.

Predstavljen projekt „Zagreb – Zeleni grad“ kojim će se smanjiti utjecaj prometa na zrak

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Onečišćenje zraka postaje sve veći javnozdravstveni problem koji ima kontinuirani i dugotrajni utjecaj na zdravlje i kvalitetu života stanovništva, posebice urbane populacije. Pritom, jedan od najvećih uzroka onečišćenja zraka predstavlja ekspanzivni rast broja automobila u gradovima, odnosno velike količine ispušnih plinova koje oni ispuštaju.

Kao rješenje ovog problema, Konzorcij kojeg čine Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te domaće tvrtke GGT, Smart Sense i Mapos usluge, osmislili su jedinstven projekt pod nazivom „Zagreb – Zeleni grad“, dok je Grad Zagreb prepoznao značaj projekta te podržao njegovu implementaciju.

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine onečišćenju zraka iz okoliša pripisuje se čak 25% svih oboljenja i smrti od karcinoma pluća, 17% svih oboljenja i smrti od akutnih infekcija donjih dišnih putova (posebno djeca do 5. godine života), 16% svih smrtnih slučajeva uzrokovanih moždanim udarom, 15% svih oboljenja i smrti od infarkta miokarda te 8% svih oboljenja i smrti od kronične opstruktivne bolesti pluća.

Upravo zbog alarmantnih podataka o utjecaju zagađenja zraka ispušnim plinovima vozila, Europska komisija postavila je uvjet svim gradovima u Europskoj uniji da do kraja 2018. moraju smanjiti koncentraciju emisije dušikova oksida za 20%.

U cilju zaustavljanja negativnog trenda povećanja emisije štetnih ispušnih plinova, odnosno prevencije svih negativnih utjecaja onečišćenog zraka po ljudsko zdravlje, Grad Zagreb te Konzorcij kojeg čine Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te domaće tvrtke GGT, Smart Sense i Mapos usluge, danas su predstavili pilot projekt pod nazivom „Zagreb – Zeleni grad“, pri čemu je demonstrirana i primjena jedinstvene tehnologije čišćenja motora s unutarnjim izgaranjem. Tom tehnologijom se znatno smanjuju emisije štetnih plinova te se u konačnici poboljšavaju javnozdravstveni uvjeti i kvaliteta života u urbanim sredinama.

 | Author: PR Foto: PR

„Dugogodišnja izloženost nepovoljnim okolišnim čimbenicima poput onečišćenog zraka u urbanim sredinama svakako predstavlja izazov u zdravstvenom aspektu. Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u ime Grada Zagreba već nekoliko godina surađuje na znanstveno-zdravstvenim ispitivanjima raznih rješenja za smanjenje zagađenja zraka, kao i praćenja kvalitete zraka i ostalih okolišnih čimbenika u Gradu Zagrebu te će svakako nastaviti davati svoje resurse na raspolaganje kako bi se poboljšala kvaliteta života građana.", rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

U okviru pilot projekta provelo se čišćenje motora 100 vozila uređajem kojeg su patentirali mladi zagrebački inovatori koji iza sebe imaju niz priznanja i pohvala za svoj rad i inovativnost. Riječ je o jedinstvenom i učinkovitom rješenju za smanjenje onečišćenja zraka ispušnim plinovima vozila koji funkcionira na principu elektrolize vode, a čisti unutrašnjost motora i ispušne grane od nakupljenih štetnih naslaga koje se talože uslijed nepotpunog izgaranja u motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

„Onečišćenje zraka ispušnim plinovima automobila jedan je od najvećih izvora zagađenja zraka u urbanim sredinama poput našeg grada. S obzirom da svake godine preko 430.000 ljudi u Europskoj uniji umire zbog onečišćenog zraka, riječ je o problemu kojeg se ne smije ignorirati. U Hrvatskoj se do sada tim problemom nitko nije ozbiljno bavio, ali Zagreb je, zajedno sa svojim suradnicima i partnerima, spreman ovaj problem riješiti te napraviti sve što je u njegovoj moći kako bi poboljšao kvalitetu života građana. Zagreb je u Hrvatskoj najviše opterećen prometom, ali rješavanjem ovog problema vjerujem da ćemo poslužiti kao dobar primjer ostatku Hrvatske, ali i šire“, rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

 | Author: PR Foto: PR

Gradonačelnik Bandić je dodao kako je projektom „Zagreb – Zeleni grad“ previđeno osnivanje četiri do šest „eko centara“ u kojima će se postaviti 250 uređaja za čišćenje motora s unutrašnjim sagorijevanjem, što je dovoljno da se sva vozila u gradu Zagrebu pročiste jedanput godišnje. Ukupna vrijednost projekta je oko 120 milijuna kuna, a „eko centri“ koji će biti u vlasništvu Grada zaposlit će preko 100 ljudi, uključujući i 20% osoba s invaliditetom

Projektom će se postići smanjenje emisije štetnih plinova od 30 do 95%, što će utjecati na smanjenje onečišćenja zraka za preko 20%. U prvoj fazi realizacije projekta predviđeno je postavljanje guste mreže automatiziranih mjernih stanica za praćenje parametara onečišćenja zraka na području Zagreba, kako bi se što učinkovitije napravila snimka trenutnog stanja te kako bi se u konačnici sa što većom pouzdanošću i u realnom vremenu kontinuirano pratila kvaliteta zraka i trend smanjenja onečišćenja na kritičnim mikro lokacijama.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.