Eko 02. veljače 2022.

Poznati svizac uginuo par dana prije Sviščevog dana

Svizac Milltown Mel
Foto: Facebook Slavni svizac Milltown Mel svake je godine na Sviščev dan predviđao vremenske prilike
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovogodišnja proslava Sviščevog dana u Milltownu, New Jersey, otkazana je jer je poznati svizac Milltown Mel umro samo dva dana prije godišnje ceremonije.

Slavni svizac Milltown Mel svake je godine na Sviščev dan, 2. veljače, predviđao vremenske prilike, odnosno hoće li doći do ranog proljeća ili će biti još šest tjedana zime. Svizac Mel bio je glavna atrakcija u New Jerseyju i stanovnici su ga svake godine željno iščekivali kako bi čuli njegova predviđanja, a pritom i saznali kada posaditi svoje proljetno sjeme prenosi Nbcnews.com.

Novi svizac tek sljedeće godine

Milltown Wranglersi koji su brinuli o sviscu Melu, objavili su na njegovoj službenoj Facebook stranici da je Mel napustio ovaj svijet. Iako je prosječni život svisca dug oko tri godine, Mel je umro u nezgodno doba godine kada svi ostali svisci još hiberniraju pa je teško pronaći njegovu zamjenu. “Naporno ćemo raditi na tome da dobijemo novog prognostičara vremena za sljedeću godinu”, rekli su Wrangleri. Mel je prošlogodišnji Sviščev dan proveo u karanteni, zbog pandemije. Ali to ga nije spriječilo da predvidi rano proljeće za svoju zajednicu

Najdugvječnija tradicija u Pennsylvaniji

Najdugovječnija tradicija Sviščevog dana u SAD-u nalazi se u Pennsylvaniji, gdje je poznat Punxsutawney Phil. Ostale životinje koje predviđaju vremensku prognozu uključuju Dunkirk Davea i Staten Island Chucka, Melove susjede u New Yorku, i Buckeye Chucka u Marionu u Ohiju.

Tradicija savjetovanja s glodavcem za znak ranog proljeća ili kasne zime proizlazi iz kršćanske tradicije Svijećnice, koja sama ima korijene u poganskim obredima."Svijećnica je izvorno bila keltski festival koji je obilježavao 'dan u četvrtini', ili sredinu sezone. Sunce je tada na pola puta od zimskog solsticija do proljetnog ekvinocija", navode na portalu Almanac.com.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.