Eko 18. ožujka 2016.

Pokloni svoj sat planetu Zemlji!

Sadnja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski fond za prirodu (WWF) poziva sve stanovnike Zagreba i okolice, ljubitelje prirode i planinare da se pridruže akciji pošumljavanja Parka prirode Medvednica, koju organiziraju povodom desetog, jubilarnog Sata za planet Zemlju. Riječ je o najvećoj ekološkoj akciji na svijetu koja će u subotu, 19. ožujka, ponovno zamračiti brojne svjetske gradove. Organizacija poziva domaćinstva i tvrtke na gašenje svjetala i ostalih električnih uređaja na jedan sat radi podizanja svijesti o potrebi poduzimanja akcije oko klimatskih promjena

Klimatske promjene utječu i na ekosustav u našem području

Kako bi se osim simboličnog gašenja svjetla, poduzele i konkretne akcije za očuvanje prirode, fond je ove godine odlučio organizirati i akciju pošumljavanja Parka prirode Medvednica. Cilj akcije je očuvanje šumski ekosustav parka te stavljanje naglaska na njegovo narušavanje, kako ljudskim djelovanjem tako i vremenskim nepogodama prošlih godina. Naime, 2015. godina je prema službenim meteorološkim podacima zabilježena kao jedna od najtoplijih u povijesti. Izvaljeno je preko 50.000 metara kubnih drvne mase, otvorena su brojna manja klizišta a oštećena je i infrastruktura za posjetitelje.

''To nam dokazuje prisutnost klimatskih promjena i na našim područjima, pa smo se ove godine u Sat za planet Zemlju uključili ne samo gašenjem rasvjete na Medvedgradu, već i akcijom pošumljavanja jednog hektra područja u zoni Blizne'', naveli su organizatori akcije. Akcija pošumljavanja u Parku prirode Medvednica započet će 19. ožujka u 10 sati, a mjesto susreta volontera, građana i organizatora je na Donjoj stanici žičare. Kupnju 5000 sadnica i sadnju jednog hektra površine sljemenske šume omogućila je IKEA Hrvatska, globalni partner Svjetskog fonda za prirodu.

Poziv gradovima da ne zaborave na Sat za planet zemlju

Ova svjetska organizacija ujedno poziva sve hrvatske gradove, tvrtke i građane da 19. ožujka u 20:30 ugase svjetla. Akcija Sat za planet zemlju je od inicijative jednog grada u 2007. godini, danas prerasla u svjetski pokret u kojemu je prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 170 država. U Hrvatskoj je prošle godine sudjelovalo 56 gradova, a Svjetski fond za prirodu poziva sve gradove da se i ove godine pridruže akciji te  isključe javnu rasvjetu i dekorativnu rasvjetu građevina poput Dubrovačkih gradskih zidine, Zagrebačke katedrale, južnog pročelja Dioklecijanove palače sa splitskom rivom i pulske Arene.

Preuzmi naš vodič za očuvanje okoliša!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.