Nema goreg osjećaja od onog kada se neka namirnica pokvari prije no što ju stignemo potrošiti. Bacanje namirnica treba maksimalno izbjegavati, a kako bi si dala što više vremena da ih potrošiš, posluži se ovim trikovima.
Stavi papirnati ručnik u ladicu za povrće
Uz pomoć ovog trika, papir će upiti višak vlage iz salate ili drugog povrća i tako spriječiti da, primjerice, salata uvene ili istrune. Također, ovaj trik pomoći će ti održati ladicu za povrće čistom te se barem oko toga nećeš morati mučiti!
Voće i povrće nas čini sretnijima
Ne razdvajaj banane
Ako želiš da ti banane izdrže što dulje bez da pocrne ili se pokvare, ostavi ih u buntu. Još bolji način kako održati banane što dulje svježima, jest da zamotaš vrh snopa banana plastičnom folijom. Folija će zadržati svježinu banana i omogućiti ti 3 - 5 dodatnih dana svježih banana.
U vreću s krumpirom, stavi jabuku
Želiš li što dulje zadržati svježinu krumpira, i spriječiti njegovo klijanje i propadanje, stavi jabuku u vreću s krumpirom. Naime, jabuka proizvodi etilen koji sprječava da krumpir istrune te ga održava svježim i čvrstim.
Bobičasto voće operi u octu
Jagode, maline, borovnice i ostalo bobičasto voće su daleko skuplje od ostalog voća i naravno da ga želimo što dulje održati svježim. Stoga, pripremi kupku od 1 šalice vinskog octa i 3 šalice vode te u njoj operi bobičasto voće i potom ga dobro posuši te spremi u hladnjak. Ocat sprječava stvaranje plijesni i gljivica te ubija bakterije koje su se možda našle na bobicama.
Namirnice koje pomažu odagnati žudnju za prženom hranom
Ne stavljaj rajčice u hladnjak
Ovo ukusno i omiljeno ljetno povrće na hladnoj temperaturi gubi okus, ali i sočnost. Stoga, rajčice radije drži u smočnici, na suhom i tamnom mjestu. Isto pravilo vrijedi i za luk i krumpir.
Celer ne zamataj u plastičnu foliju
Umjesto u plastičnu, zamotaj ga u aluminijsku foliju. Naime, plastična folija će pospješiti stvaranje plinova koji uzrokuju kvarenje i sušenje celera, a aluminijska folija će to spriječiti.
Stavi zeleno lisnato povrće u vazu
Naime, kada povrće za juhu, poput peršina, kopra, celera i slično, koristiš za jelo, uzmeš jedan dio dok drugi spremiš u plastičnu foliju i pospremiš u hladnjak. No, kako bi takvo lisnato povrće održala što dulje svježim, stavi ga u vazu ili čašu s vodom.
Napravi sama voćni sladoled na štapiću!
Gljive čuvaj u papirnatoj vrećici
Neki prodavači ovo i rade, čime se definitivno zadržava svježina gljiva. Pa zašto to ne bi učinila i ti! Papirnata vrećica spriječit će stvaranje vlage koje je pogubno za gljive koje su ubrane jer, naime, vlaga će uzrokovati plijesan i truljenje gljiva. Ako primijetiš da su gljive malo povenule, stavi ih prije korištenja u posudu s vodom kako bi se natopile.
Ostavi avokado da dozre na sobnoj temperaturi
Nekorišteni avokado ne stavljaj u hladnjak zato što tako neće dostići svoju punu zrelost i mekoću. Ostavi ga u posudi s voćem na sobnoj temperaturi, čime ćeš mu omogućiti da postigne onu savršenu mekoću i zrelost.
Salatu peri u ledeno hladnoj vodi
Primijetila si kako ti je salata uvenula i mislila si baciti pola listova? Više to ne moraš činiti. Sve što trebaš napraviti je staviti salatu natrganu na listove u posudu s ledeno hladnom vodom. I to je to! Listovi će se napiti vode i postati hrskavi i svježi!