Eko 26. listopada 2021.

Policajci su konačno imali jedan lijep zadatak, spasili su dupina zapletenog u mrežu

Foto: Policijska uprava splitsko-dalmatinska Policajci su danas oko 10 sati u moru pored južne strane otoka Čiova, u splitskom kanalu, pomogli dupinu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split su danas oko 10 sati u moru pored južne strane otoka Čiova, u splitskom kanalu, pomogli dupinu.

 | Author: Policijska uprava splitsko-dalmatinska Foto: Policijska uprava splitsko-dalmatinska "Odmah po zaprimljenoj dojavi da dupinu treba pomoć, posada pomorske policije koja se nalazila u blizini na brodu „Split“, uputila se na poziciju dojave. Uskoro su u moru uočili dupina za kojeg je bilo očito da ne može slobodno plivati jer se sapleo u konopce. Službenim plovilom približili su se dupinu, privukli ga do ruba plovila i oslobodili konopaca nakon čega je, zahvaljujući pomoći policajaca, samostalno otplivao dalje.

Pomorska policija navikla je na neuobičajene dojave tijekom cijele godine, ali ovo im je bilo najljepši početak radnog dana i najljepša zadaća do sada", piše na stranicama Policijske uprave splitsko - dalmatinske.

 

Više od 300.000 malih kitova, dupina i pliskavica ugine svake godine zbog zapetljanja u ribarske mreže

Procjenjuje se da više od 300.000 malih kitova, dupina i pliskavica ugine svake godine zbog zapetljanja u ribarske mreže te je ovo najveći uzrok smrtnosti malih kitova, navodi World Wild Life Organization.

Do ugibanja dupina dolaze jer oni udišu zrak pa kada se zapetljaju u mrežu ili uže, to može biti utrka s vremenom da dođu do površine i udahnu zrak. U očaju da pobjegnu i izbjegnu gušenje ili da se zapetljaju u opremu, neki trgaju mišiće, lome zube i skidaju peraje.

Dupini su čest usputni ulov u ribarstvu. Procjenjuje se da se godišnje tijekom ribolova na tunu u svijetu ubije više od 90.000 dupina. Svaka mreža ili uže ostavljena u moru ili oceanu može predstavljati prijetnju morskom životu. U ove mreže se ulovi sve što prođe pored njih, što predstavlja veliki problem za zdravlje oceana i morskog života. Mreže ne hvataju samo ribu, u njih se zapliću kornjače, dupini, morski psi, tuljani i drugo.

Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.