Eko Eko dom 31. srpnja 2017.

Koristiš li uređaje na baterije, kupuj one koje se mogu puniti i ponovno koristiti

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi još uvijek trebamo baterije, bar za daljinski upravljač ili sat na zidu. Kako bi stvarala što manje opasnog otpada, kupi punjač za baterije i baterije koje se mogu puniti i zatim ponovno koristiti. Štedjet ćeš novac i štititi okoliš!

Osim baterija za razne uređaje treba paziti i kako pravilno rukovati s baterijom za mobitel, postoji nekoliko raširenih uvjerenja oko punjenja mobitela za koje se pokazalo da su neistiniti:

  • Treba koristiti samo i isključivo originalni punjač - istina da jeftini punjači nepoznatih proizvođača neće dugo trajati i vjerojatno će nakon kratkog korištenja završiti u smeću, istina je i da se univerzalni punjači razlikuju u kvaliteti i nisu svi loši. Velik broj renomiranih proizvođača nudi univerzalne punjače odlične kvalitete i pristupačne cijene koji savršeno mogu zamijeniti originalni. 
  • Mobitel se ne smije koristiti dok se puni - ako se koristi ispravan uređaj u kombinaciji s ispravnim i kvalitetnim punjačem nema razloga za strah.

Mobitel-Ekran | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Predugo punjenje uništava bateriju - moderne baterije prekinut će punjenje nakon što se napune do 100 posto kapaciteta, tako da štete nema..
  • Pusti bateriju da se potpuno isprazni pa tek onda priključi mobitel na punjač - litijske baterije, kakve se koriste u pametnim telefonima imaju ograničen vijek trajanja i određen broj punjenja koja mogu primiti. Zbog toga je bolje mobitel napuniti prije nego se potpuno isprazni i ugasi, jer svako potpuno pražnjenje podrazumijeva i jedan ciklus punjenja manje.
Štedi energiju, čuvaj prirodu. HEP - Više od struje!

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.