Eko Mijenjam se na zeleno! 24. svibnja 2021.

Jesi li spremna? Ovi dokumentarci pokazuju našu realnost!

Foto: shutterstock Posljedice naše nebrige doista su zabrinjavajuće!

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Atraktivni dokumentarci koji će ti pokazati kako čuvati naš planet...

Briga za okoliš već odavno nije samo trend, nego nešto što se tiče svih nas i što utječe na kvalitetu naših života. Želimo li bolju budućnost kako sebi tako i našoj djeci trebamo razmišljati o temama koje se tiču zagađivanja i posljedica koje ono sa sobom donosi, klimatskih promjena, čuvanja prirode i ostalih resursa.

Danas su nam dostupne velike količine informacija na spomenute, no i razne druge eko teme, a tu su i vrlo kvalitetni, često nagrađivani dokumentarni filmovi koji kroz svoje priče progovaraju o svemu što se događa na našem planetu i što treba poduzeti kako bismo živjeli što kvalitetnije. Krenemo li od uništavanja šuma, mora i oceana pa sve do nestanka biljnih i životinjskih vrsta - posljedice naše nebrige doista su zabrinjavajuće.

Odabrali smo nekoliko dokumentaraca, koji će ti pokazati našu realnost i vjerujemo i u tebi osvijestiti potrebu za čuvanjem okoliša, resursa i slično. Svaki pa i najmanji trud i napor važni su za naše bolje sutra, budi i ti jedan kotačić prema promjeni. Educiraj se i uživaj u zanimljivim dokumentarcima.

A Life On Our planet - David Attenborough

Ova predivna serija BBC-a s poznatim naratorom, Davidom Attenboroughom, sigurno će biti jedan od tvojih prvih odabira na Netflixu. Zaviri u biljni i životinjski svijet koji u posljednjih nekoliko desetljeća, zbog značajnih klimatskih turbulencija, prolazi kroz ogromne promjene. Što se događa na Arktiku, a što na Antarktiku? Kakva je situacija u pustinjama i savanama? Na koji se način životinje prilagođavaju promjenama? Prekrasni kadrovi, mnoštvo zanimljivosti i neobičnosti vezanih uz preživljavanje raznih životinja uz umirujući glas Davida Attenborougha, sigurno će te oduševiti. Serija je osvojila nagradu  Emmy.

The Human Element     

U ovom filmu obrađuju se klimatske promjene, a prati fotografa Jamesa Baloga kako bi se naglasilo izmjenjivanje četiri dobro nam poznata elementa: zraka, zemlje, vode i vatre s petim elementom – ljudskom aktivnošću. Dokumentarac otkriva kako je globalno zatopljavanje drastično pridonijelo pojavi neukrotivih požara i uragana koji su narušili ravnotežu ljudi i prirode. Kako bi proučio taj utjecaj Balog posjećuje stanovnike otoka Tangier koji se bave ribarstvom i bore s podizanjem razine mora. Dokumentarac navodi gledatelje da preispitaju svoj odnos s prirodom.

2040    

Želiš li pogledati nešto u vedrim bojama ovo je dokumentarac za tebe. Usmjeren je na rješavanje problema i u potrazi je za kreativnim alternativama kako se nositi s klimatskim promjenama. Ovo je svojevrsni vremeplov u budućnost i prati svijet uz tehnološke promjene do 2040. godine. Zanimaju li te inovativna rješenja sigurno će ti se svidjeti izvori obnovljive energije kao što je krovni solarni uređaj, zaokrete prema obnovljivoj poljoprivredi kao i novi načini upotrebe morskih algi. Neobična je forma ovog filma. Radi se o vizualnom pismu četverogodišnjoj kćeri, a redatelj Damon Gameau izmjenjuje elemente tradicionalnog dokumentarca s dramatičnim kadrovima i atraktivnim vizualnim efektima koji otkrivaju kako bi spomenuta rješenja mogla obnoviti Svijet za generacije koje dolaze. Preporuka: svakako pogledati

Zemlja meda ili Honeyland 

Znaš li po čemu je ovaj makedonski film poseban? Nominiran je kao najbolji dokumentarac i najbolji strani dugometražni film na 92. dodjeli Oskara što je vrlo rijedak slučaj. No zapravo mnogo je važnije od dvije prestižne nominacije i osvojenih nagrada na Sundance Festivalu životna lekcija na koju nas podsjeća glavna junakinja Atidža – Skromnost je nešto što zaboravljamo zbog prestiža i lakomosti. Više puta u filmu ponavlja pola uzmi – pola ostavi čime zapravo opisuje svoj odnos prema medu, pčelama i prirodi. Dokumentarac prati život skromne makedonske pčelarske, a kroz njezin vrlo težak način života provlači se poput vriska sve gori odnos suvremenog čovjeka prema prirodi. Ovaj vrlo emotivan film kao da te odvodi u neki drugačiji svijet u kojem se cijene vrijednosti koje su mnogi od nas nažalost zaboravili.

Naš partner HEP, do kraja 2030. godine ukupno planira imati oko 700 MW snage u vjetroelektranama i sunčanim elektranama te za 50 posto veći udio obnovljivih izvora u vlastitom proizvodnom miksu. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti!  Više saznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.