Eko 22. travnja 2016.

7 reljefnih oblika vidljivih iz Svemira

Zemlja_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovogodišnji 46. Dan planeta Zemlje posvećen je obnovi šuma, njihovoj zaštiti i smanjenju onečišćenja. Drveće pomaže umanjiti štetno djelovanje klimatskih promjena, a Stari Kelti, Germani i Slaveni obožavali su drveće. U očima naših predaka, drvo je bilo simbol života: veliko, dugovječno i plodno, zadovoljavalo je potrebe za hranom, građom i alatom.

S obzirom na to da se jubilarni 50. rođendan ovog Međunarodnog dana obilježio 22.4.2020., Earth Day Mreža pokrenula je veliku inicijativu pošumljavanja. Cilj inicijative je sadnja 7,8 milijardi stabala tijekom sljedećih 5 godina. 

Stabla su rasprostranjena na gotovo cijeloj kopnenoj površini Zemlje. Ne rastu jedino u vrlo ekstremnim područjima poput trajno zaleđenih prostora, pustinja (izuzev oaza), u predjelima izrazito visoke nadmorske visine iznad crte pojavljivanja stabala i sl. Prema podacima FAO-a 2000. godine, 30 posto kopnene površine bilo je prekriveno šumom, no taj se postotak zbog krčenja šuma smanjio.

Procjenjuje se kako postoji 100.000 vrsta stabala diljem svijeta, a njihovo postojanje osim ekološke i zdravstvene uloge ima i estetsku vrijednost. Čovjek, a i priroda sama ponekad od drveća stvaraju zanimljive oblike.

Saznaj zašto dijeljenje i ljubav stvaraju sretniji planet!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.