Eko 21. listopada 2019.

Podrži i ti danas 'Dan bez mobitela u prometu'

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

'U društvu se uglavnom govori o problemu ovisnosti djece i mladih o mobitelima, međutim, zanemaruje se kako su roditelji prvi modeli djeci. '

U povodu kampanje "Dan bez mobitela u prometu" koja se danas, 21. listopada, obilježava u Hrvatskoj, odlučili smo podijeliti ovaj glazbeni spot koji na alarmantan način prikazuje ovisnost odraslih o mobitelu sagledanu iz perspektive šestogodišnjega djeteta koje šalje snažnu poruku, aktualnu svaki dan, a posebno u povodu ove kampanje.

Središnja poruka spota koju dijete upućuje odraslima glasi: Molim vas malo pažnje, nešto bih reći htjela - može li bar jedan da biti dan bez mobitela.

U društvu se uglavnom govori o problemu ovisnosti djece i mladih o mobitelima, međutim, zanemaruje se kako su roditelji prvi modeli djeci. Dakle, ako roditelji doma neprestano "zure" u mobitel, kako će očekivati od djece da čitaju knjige. Ako roditelji dok voze telefoniraju i šalju sms poruke, šalju zapravo djeci poruku kako je takvo ponašanje prihvatljivo.

"Dan bez mobitela u prometu je dugoročan projekt provođenja kampanja osvješćivanja s ciljem smanjenja broja nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu," stoji na službenim stranicama Dan bez mobitela u prometu.

"Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti! Korištenje mobitela za volanom ometa pažnju vozača - najmanje dvostruko smanjuje brzinu reakcija na događanja u prometu. Samo kod pisanja poruka naše su reakcije trostruko sporije, nego što bi bile da nemao mobitel u ruci."

Nakon provedenoga istraživanja u kojem je fokus bio na navike i ponašanja svih sudionika u prometu u odnosu na korištenje mobitela i u Hrvatskoj, rezultati su pokazali kako

  • 91% vozača telefonira za volanom
  • 33% biciklista koristi mobitel dok pedalira
  • 50% pješaka svoju pažnju ima usmjerenu mobitelu dok istodobno prelazi prometnice

Konferencija “Mi i naši gadgeti u prometu!”, koja se organizira u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu 2019, održava se danas, 21. listopada, s početkom u 10 sati u Hotelu International u Grand Salonu.

"Ove godine, inače treće zaredom kako provodimo kampanju osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu, Konferenciju smo posvetili pitanjima prometne signalizacije, primjeni novih prekršajnih odredbi iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te pitanjima i izazovima koje nam vezano uz sigurnost donosi sutrašnjica s kojom će na cestama biti sve više automobila s auto-pilotima te raznih drugih električnih prometala", stoji na službenoj Facebook stranici.

"Na konferenciji će, među ostalim kroz panel raspravu prometni i policijski stručnjaci te predstavnici tvrtki koje se bave inovacijama u području auto-industrije i operatora pokretnih komunikacija mobilnih komunikacija govoriti kako se s primjenom novih tehnologija istodobno može utjecati na prometnu sigurnost te kod sudionika u prometu utjecati na promjenu opasnih navika", navedeno je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.