Eko Eko dom 26. listopada 2018.

Područje Žrnovice stradalo u požarima dobilo je nove sadnice

Foto: Pixsell/WEEN
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Zvjezdanom selu Mosor pored Žrnovice jučer je započela akcija pošumljavanja dijela stradalog u požarima posljednjih godina. U akciji koja će trajati tjedan dana, opožareno područje biti pošumljeno sa 750 sadnica čempresa, crnog i primorskog bora te tako početi vraćati svoju uništenu vegetaciju.

Ovu akciju pošumljavanja provodi INA u suradnji s Hrvatskim šumama i dobrovoljnim društvima Vatrogasne zajednice grada Splita. Kako bi se ova akcija provela na što bolji način te kako bi odabralo područje na kojem bi pošumljavanje postiglo što bolji uspjeh Hrvatske šume su pomogle u odabiru vegetacije i prostora. Upravitelj šumarije Split Ante Taraš odabrao je područje i sadnice, ali istaknuo koliko šume znače za svakoga od nas. 

 | Author: Pixsell/WEEN Foto: Pixsell/WEEN "Šume na kršu ugrožene su uslijed šumskih požara, najčešće uzrokovanih ljudskom nepažnjom, i zahtijevaju ulaganje golemih sredstava u prevenciju i zaštitu. Bez šume nema ni čistog zraka ni čiste vode, a osobito nam je važna na kršu radi zaštite tla od erozija i bujica. Pozdravljamo Ininu inicijativu jer smatramo kako društveno odgovorne kompanije na taj način pridonose podizanju svijesti kod svih građana o potrebi očuvanja šuma", rekao je Ante Taraš. 

Uz Hrvatske šume, DVD Žrnovnicu, DVD Slatine, DVD Split i INA Klub volontera, u akciji sudjeluju i mladi pripadnici DVD-ova Šibensko-kninske županije kojima je INA početkom godine donacijom pomogla u plaćanju troškova prijevoza do vatrogasne škole koju su upisali kako bi se mogli profesionalno baviti vatrogastvom. Također, ovom prigodom, dobrovoljnim društvima Vatrogasne zajednice grada Splita INA je uručila donaciju. 

 | Author: Pixsell/WEEN Foto: Pixsell/WEEN

Za ovu prigodu Inin Klub volontera putovao je iz Zagreba više od šest sati kako bi se radnici Ine pridružili svojim kolegama iz Splita i Solina u akciji pošumljavanje. Volonterima ovo nije prva akcija pošumljavanja, a već je 40. volonterska akcija ove godine. 

 | Author: Pixsell/WEEN Foto: Pixsell/WEEN Tajnik Vatrogasne zajednice Grada Splita i zapovjednik DVD Žrnovnica G. Milan Barbarić tom je prilikom je izjavio: „Zahvaljujemo Ini na hvalevrijednoj akciji koju je pokrenula u okolici našeg mjesta i grada te kojom će se na ovaj način oplemeniti požarom uništena vegetacija. Također, zahvaljujemo na potpori ukazanoj Dobrovoljnim vatrogasnim društvima koju ćemo iskoristiti u okviru svojih redovnih aktivnosti."

Društvena odgovornost Ine otišla je i korak dalje kako bi se ovo područje zaštitilo od požara. 

"U Ini aktivno provodimo mjere zaštite od požara, ali također donacijama i raznim akcijama sudjelujemo i u unapređenju stanja zaštite od požara i vatrogastva u cjelini. Ovu akciju pošumljavanja provodimo u želji da pomognemo našim hrabrim vatrogascima, a drago mi je napomenuti kako se i javnost uključila u ovu akciju na društvenim mrežama putem Inine aplikacije u kojoj su od kolovoza imali priliku svojim klikom virtualno posaditi jednu sadnicu. Hvala svima koji su se odazvali, siguran sam da ćemo zajedničkim snagama doprinijeti boljoj i zelenijoj Hrvatskoj te da ćemo i u budućnosti nastaviti ovako dobru suradnju“, zaključio je g. Ivica Serdarević, direktor maloprodajne Regije Split u Ini.

Kako samo pošumljavanje nije dovoljno da bi se Hrvatska zaštitila od daljnjih požara, INA je kao društveno odgovorna kompanija odlučila raditi i na prevenciji požara u ovom dijelu Hrvatske pa je odlučila i stipendirati mlade vatrogasce kao i one koji to tek žele postati. 

 | Author: Pixsell/WEEN Foto: Pixsell/WEEN Emanuel Kasalo, jedan od mladih pripadnika DVD-ova Šibensko-kninske županije koji također sudjeluju u akciji pošumljavanja, uručio je zahvalnicu Ini te istaknuo: „Želim zahvaliti Ini u svoje ime, ali i u ime ostatka vatrogasne ekipe, što nam je donirala potrebna sredstva kako bismo mogli pohađati vatrogasnu školu i napredovati u svom obrazovanju. Sada smo već svi skoro diplomirali i možemo započeti svoju željenu karijeru“.

Zadnje dvije sezone požara rezultirale su rekordnim brojem požara i suša u Hrvatskoj pa je stoga nužno pomoći u rješavanju tog problema i sudjelovati u osposobljavanju države za obranu od požara.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u akciji EKO junak u kojoj ste svojim klikom na stablo pomogli u pošumljavanju ovog dijela uništenog u požaru. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.