Eko Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 23. travnja 2018.

Plastične slamke ne mogu se reciklirati i najgore su ubojice životinja u oceanu!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Plastične se slamke ne mogu reciklirati pa završe na odlagalištima, u prirodi i u oceanima, a Amerikanci odbace pola milijarde slamki svaki dan, dovoljno da se napuni 125 školskih autobusa.Prosječni Amerikanac iskoristi 35.000 plastičnih slamki tijekom života.

Hollywoodski glumac, producent i ekolog Adrian Grenier žestoko ušao je u kampanju za spas života u svjetskim morima. 

Obratite samo pažnju na to koliko ih dobijete kada ste u gradovima poput New Yorka ili Los Angelesa - one su u kavama, sokovima i koktelima - to se često popne na 10 slamki po danu - kaže glumac, producent i ekolog Adrian Grenier koji vodi kampanju Strawless Ocean. Plastične se slamke ne mogu reciklirati pa završe na odlagalištima, u prirodi i u oceanima, a Amerikanci odbace pola milijarde slamki svaki dan, dovoljno da se napuni 125 školskih autobusa.  | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prema popisu stranice Litterati slamke su šeste na listi predmeta i materijala koji se najčešće odbacuju u oceane - nakon plastike, cigareta, papira, konzervi i čepova. Jako pridonose već velikom problemu odbacivanja plastike u oceane - godišnje tamo završi okvirno osam milijuna tona tog materijala napravljenog od fosilnog goriva.

"U restoranima bih uvijek dobio slamku, čak i kada za nju nisam pitao. Rade se od nafte koja je skupocjen i konačan materijal, a koristi se nekoliko minuta prije no što se odbaci i ne reciklira", rekao je Milo Cress koji je 2011. kao 9-godišnjak pokrenuo kampanju Be Straw Free, prvu takvog tipa u Americi. Krenuo je tako što je u rodnom Burlingtonu u Vermontu zamolio ugostitelje da ne nose slamke osim ako ih netko izričito ne zatraži.

Prije tri godine pažnju na problem je skrenuo video morske kornjače kojoj se u nos zapiknula plastična slamka, a Grenier je kao odgovor na to pokrenuo kampanju #stopsucking u kojem velikim imenima poput znanstvenika Neil DeGrasse Tysona hobotnica iz ruke 'izbija' plastičnu slamku. 

"Namjerno smo napravili vrlo vedar video, jer je riječ o problemu koji se čini tako nesavladiv da ljude često obuzme apatija, ali mislim da napredujemo. Naš projekt 'Strawless in Seattle' mnogo je postigao", kaže Grenier o pokretu koji je 2.3 milijuna plastičnih slamki u tri mjeseca zamijenio s biorazgradivim papirnatim slamkama. Krajem 2018. Seattle planira u potpunosti zabraniti plastične slamke. Ribice Možda te zanima... Hoćemo li ostati bez riba u oceanu? Eko Zvuku Možda te zanima... Zagađenje bukom sve opasnije Eko

I u Velikoj Britaniji lanac pubova Wetherspoons najavio je korištenje papirnatih slamki u svojih 900 restorana, pubova i hotela, a na razini države se planira u potpunosti zabraniti korištenje i odlaganje nereciklirane plastike do 2042. godine.

"Time smo uklonili preko 70 milijuna plastičnih slamki godišnje iz jednadžbe. Naši klijenti su također jako zadovoljni", rekao je direktor Wetherspoonsa John Hutson. Jackie Nunez iz "The Last Plastic Straw" kaže kako je 'važno ljudima dati alternativu, a ne da se osjećaju loše jer uopće traže slamku'.

"To je uvijek demokratičnije i na kraju bolje za okoliš nego iracionalne zabrane. Neki ljudi zbog zdravstvenih razloga trebaju slamke, ili ih koriste mala djeca. Važno je, radi zdravlja planete i oceana, imati biorazgradivu opciju, kao slamke od papira, bambusa ili čak metala", kaže Nunez.

Islandski supermarket prvi izbacio palmino ulje s polica kako bi spasio prašume

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.