Eko Miss(ija) bez plastike 22. studenoga 2019.

"Energetski i klimatski plan Vlade vodi Hrvatsku na mračnu stranu"

Foto: Bojan Haron Markičević

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade RH otvorit će većinu teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, za nova istraživanja nafte i plina te nas osuditi na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima.

Poruka je to koju su danas ispred Vlade RH uputili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Greenpeacea. Na performansu su upriličili potpisivanje Plana između premijera Plenkovića i Darth Vadera, kao predstavnika fosilne industrije. Time su simbolično prikazali kako nas predloženi Plan vodi “na mračnu stranu”, a ne na put brze tranzicije koja je potrebna kako bi maksimalno ublažili posljedice klimatskih promjena.

Povod za akciju je otvoreno javno savjetovanje o Integriranom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za razdoblje od 2021. do 2030. godine, dokumentu kojim sve EU članice i potpisnice Pariškog sporazuma moraju predstaviti svoj desetogodišnji plan smanjenja emisija te konkretne mjere protiv klimatskih promjena. 

“Ovim planom Vlada želi dati alibi još jednom velikom ciklusu investicija u fosilna goriva te odgoditi prave mjere za ublažavanje klimatskih promjena nakon 2040. godine”, komentirao je Luka Tomac iz Zelene akcije

 | Author: Bojan Haron Markičević Foto: Bojan Haron Markičević

Uz nove infrastrukturne projekte na fosilna goriva poput krčkog LNG terminala i Jadransko- jonskog plinovoda, Plan vrlo jasno pokazuje da planirane projekcije proizvodnje nafte i plina rastu sve do 2040. godine. Hrvatska bi tada trebala već odavno temeljiti sve sektore na obnovljivim izvorima energije te biti nadomak potpunoj dekarbonizaciji. “Plan načelno prepoznaje ulaganja u energiju sunca i vjetra, kao bitan element energetske tranzicije, no nedovoljno brzo. I dodatno, zanemaruje ulogu građana i građanki kao aktivnih sudionika te tranzicije”, dodao je Tomac.

Zoran Tomić iz Greenpeacea je izjavio: „Kad pogledate taj plan, on kao da je rađen u nekom idealnom svijetu gdje sve štima pa nije potrebno stvari hitno mijenjati nego ih pustiti da se kotrljaju. Problem je što se na taj način kotrljaju ravno u ponor. Tamo postavljeni ciljevi tek su zanemarivo veći od toga da nastavimo po starom. Primjerice cilj za udio obnovljivih izvora 2030. godine, bez plana bio bi nešto malo ispod 36 %. Reklo bi se – jak plan! Istovremeno Hrvatska sve do daleke 2040. zadržava ugljen, koji će u idućih 10 godina napustiti većina zemalja EU.“

 | Author: Bojan Haron Markičević Foto: Bojan Haron Markičević

Vladin Plan se ne referira ni na najnoviji znanstveni izvještaj Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) o utjecajima povećanja globalnog zagrijavanja za 1.5°C na ljude i okoliš, prema kojem države moraju hitno revidirati svoje klimatske politike te što prije napustiti korištenje fosilnih goriva. Znanstvena zajednica je jasno poručila kako se korjenite promjene u svim sektorima moraju dogoditi u idućih 10 godina kako bismo zadržali porast globalne temperature ispod 1.5 °C.

O svemu tome bit će više riječi na tribini “Energetski i klimatski plan RH- uteg ili spas za klimu?”, koju udruge organiziraju u utorak, 26.11., u 10 sati u Novinarskom domu u Zagrebu.

Ovim putem udruge pozivaju sve građane i građanke da se uključe u  javno savjetovanje te pošalju komentare do 28. studenog. Svoje protivljenje ovakvim štetnim klimatskim i energetskim politikama Vlade RH, građani mogu iskazati i dolaskom na Globalni prosvjed za klimu, koji će se održati u petak, 29. studenog u 14 sati na Markovu trgu u Zagrebu.

Kontakti:

Luka Tomac, Zelena akcija, luka@zelena-akcija.hr , 099 314 93 88
Zoran Tomić, Greenpeace, zoran.tomic@greenpeace.org , 091 2345 092

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.