Eko 16. ožujka 2016.

Bizarni sastojci u tvom parfemu

Parfemi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sastojci parfema ponekad su zaista bizarni, neočekivani, nespojivi s "rapsodijom" koja se širi iz bočice, dok ponekad čak bude i dozu gađenja. Obično su prirodnog podrijetla, najčešće životinjskog. Među takvima je vrlo cijenjen ambergris ili siva ambra -neprobavljen ostatak lignji u crijevima ulješure, koji taj kit povraća u vodu

Na obali ga ispire morska voda i pretvara ga u relativno čvrstu masu nalik na smolu, koja je u konačnici izgleda poput komada sivkastog mramora. Sakupljači ambergrisa vrlo su bogati ljudi, jer gram ove tvari stoji gotovo kao i gram zlata. Ambergris daje parfemu drvenastu, mošusnu notu i osigurava trajnost mirisa.

Sintetski nadomjesci

Već određeno vrijeme vode se debate o osnovanosti za legalnu uporabu ambergrisa, zbog njegovog podrijetla i ugroženosti kitova kao posljedice toga, pa su ga mnogi tvorci parfema prestali koristiti. Ipak, znanstvenici su u laboratorijima stvorili nekoliko sintetičkih zamjena, koje su podjednako dobre (možda i bolje) od originalnog sastojka. Upravo zato, veliki parfemski brendovi odbijaju prodati licenciju za sintetičke verzije ambergrisa, a njihove cijene dostižu i do nekoliko milijuna dolara. Ako te zanima kako miriše ambergris, možeš ga "nanjušiti" u tri parfema vrlo različitog mirisa: Givenchy Dahlia Noir, Balmain Amber Gris i Hermès Eau des Mervilles.

Tvar koja ne miriše na svakoj koži

Jeste li čula za Iso E Super?  Ovaj naziv ne predstavlja kôd niti oznaku neke tajne operacije, već je ime sintetičkog sastojka parfema. Ono što ga čini zaista posebnim, osim imena, jest činjenica da zapravo ne miriše. U pokušaju što približnijeg opisa, moglo bi se reći da miriše kao topla, suha koža. Ali, to ovisi od osobe do osobe koja ga nosi na sebi. Na nekom može mirisati poput šećera, drveta, sapuna ili možda znoja. Iso E Super se adaptira i miješa s mirisom kože svake osobe. Ako imaš "neutralnu kožu", što znači da njezin miris nije izražen, onda Iso E Super neće uopće mirisati. Ova tvar je također poznata kao patchouli etinoza, a koristi se za naglašavanje komponenti parfema.

Ona se vrlo lako miješa s gotovo svim poznatim parfemskim sastojcima. Iso E Super je već pronašao svoje mjesto u mnogim komercijalnim parfemima, uključujući brojne iz kuće Hermès. Također, na zapadnom tržištu postoji jedan koji sadrži isključivo ovu tvar. Njegovo ime je Escentric Molecules Molecule 01, a potpisuje ga Geza Schoen. Na testnoj traci miriše poput čistog alkohola. Potpuno neočekivano, na koži razvija kremast, topao i seksi miris. Kako je moguće da isti parfem miriše na jednoj osobi potpuno drugačije nego na drugoj, to je pravi misterij za većinu nas. Ali, to i jesu parfemi - pravi misterij!

Nauči napraviti svoje kapi za nos.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.