Eko 16. rujna 2019.

Ozonski omotač se oporavlja brzinom do 3 posto po desetljeću

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski dan zaštite ozonskog omotača obilježava se 16. rujna u spomen na potpisivanja najuspješnijeg međunarodnog sporazuma kojim je omogućeno spašavanje ozonskog sloja od negativnih posljedica ljudskog djelovanja, Montrealskog protokola 1987. godine.

Svrha obilježavanja mu je podizanje svijesti o problematici ozonskog omotača te istraživanju načina kako ga očuvati, a obilježava se od 1994. godine. "Ozonska rupa" je prvi put primijećena osamdesetih godina prošlog stoljeća, a utvrđeno je da su uzroci njenog nastanka fizikalno-kemijski procesi, u kojima atomi klora i broma iz plinovitih freona i halona cijepaju molekule ozona. Postupno ukidanje i kontrola korištenja tvari koje oštećuju ozon i time ga smanjuju, pomogle su u zaštiti ozonskog sloja za sadašnje i buduće generacije i značajno doprinijeli globalnim naporima u rješavanju klimatskih promjena.

Do sredine stoljeća ozonski omotač bi se trebao vratiti u stanje u kakvom je bio 1980.

Projekcije pokazuju da će se ozonski sloj vratiti na razinu iz 1980. godine između 2050. i 2070. godine, piše HZJZ.

Protokol iz Montreala doveo je do ukidanja 99 posto kemikalija koje oštećuju ozonski omotač, u hladnjacima, klima uređajima i mnogim drugim proizvodima, objavili su na stranicama UN povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača. Naveli su da je posljednja Znanstvena procjena o stanju ozonskog omotača, završena 2018. godine (Scientific Assessment of Ozone Depletion: 2018). Pokazalo se da  se ozonski omotač oporavlja brzinom od 1 do 3% po desetljeću od 2000. godine.

Prema procjenama, ozon na sjevernoj hemisferi potpuno će se oporaviti do 2030. Ozonski omotač iznad južne hemisfere trebao bi se obnoviti do 2050., a polarna regija do 2060. Napori na zaštiti ozonskog omotača također su doprinijeli borbi protiv klimatskih promjena koje su nam sve veća prijetnja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Amandman Montrealskom protokolu za smanjenje hidrofluorugljika

Na ovaj Svjetski dan zaštite ozona možemo proslaviti naš uspjeh, istaknuli su u UN-u i naglasili da se svi moramo potruditi da zadržimo postignuto, to se posebno odnosi na promptno reagiranje ako se pojave bilo kakve ilegalne tvari koje mogu oštetiti ozon.  "Moramo također od srca podržati amandman iz Kigalija Montrealskom protokolu, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019.

Kigali amandman Montrealskog protokola trebao bi doprinijeti smanjenju proizvodnje i potrošnje hidrofluorougljika (HFC) za više od 80 posto u sljedećih 30 godina, a ukoliko se u potpunosti podrži, njegovom se provedbom do kraja ovog stoljeća može izbjeći do 0,4 °C globalnog zatopljenja", objasnili su.

Možda te zanima... 7 načina kako će klimatske promjene utjecati na zdravlje Eko

Što ti možeš učiniti kako bi podržala oporavak ozonskog omotača?

Napravljen je veliki napredak, ali moramo nastaviti djelovati zajedničkim snagama kako bi smo zaštitili ozonski omotač za budućnost. Znanstvenici pronalaze nova rješenja i stvaraju ekološki prihvatljive proizvode, postoje stvari koje svi možemo poduzeti:

 • Kupuj proizvode koji su označeni “ozone friendly” ili “HCFC free”.
 • Koristi hladnjake, klima uređaje i druge uređaje na odgovoran način kako bi doprinijela zaštiti ozonskog omotača i zaštiti klime. Odlaži stare uređaje i opremu, koja koristi rashladne fluide na odgovoran način.
 • Kada kupuješ nove uređaje primjerice hladnjak ili zamrzivač, stare uređaje odloži na za to predviđena mjesta (reciklažna dvorišta) jer sadrže rashladni fluid koji se mora pravilno zbrinuti prije nego što se uređaj reciklira. 
 • Provjeri curi li ti hladnjak ili klima uređaj, to je kvar koji treba popraviti.
 • Kada tvoji uređaji trebaju servis potraži one ovlaštene kako bi bila sigurna da će dotrajali dijelovi biti zamijenjeni odgovarajućim, a stari dijelovi pravilno zbrinuti.  
 • Vodi računa o kvalitetnoj izolaciji stana ili kuće jer tako se povećava energetska učinkovitost i troši se manje resursa na zagrijavanje i hlađenje životnog i radnog prostora.
 • Hladnjak se ne smije skroz nasloniti na zid kako bi zrak mogao cirkulirati, također ga nije dobro postavljati pored štednjak ili stroja za pranje posuđa. Potrebno je redovito čistiti hladnjak na mjestu gdje se nalazi kondenzator i redovito ga odmrzavati.
 • Postavi termostat hladnjak i zamrzivača na odgovarajuću temperaturu (izbjegavaj suviše niske temperature) i isključi uređaj kada ga ne koristiš jer i stand by mod troši energiju.
Možda te zanima... Dijeta "klimatske promjene": Smršavi i uz to potakni ekološke promjene Eko
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Default avatar -
   TrubiZubi

   Čista laž, prije 20 godina bilo je izjavljeno da tada stane sve zagađivanje ozona na svijetu tek nakon 120 godina bi počeo oporavak jer je velika koncentracija onečišćenja u ozonu.

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.