Eko 02. svibnja 2016.

Što moraš znati o oznakama na bocama?

Voda_7
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dolazi nam toplije vrijeme, a time će se povećati i broj situacija u kojima ćemo biti prisiljeni u trgovinama kupiti vodu u plastičnoj boci. Možda do sada nisi obraćala pozornost na brojeve i oznake na plastičnim bocama, a one daju jasne informacije o tome od čega je boca napravljena. Zašto je to važno? Zato jer određene kemikalije i tvari iz same plastike mogu prijeći u vodu koju piješ i uzrokovati zdravstvenu štetu u tvom tijelu

Odlučili smo upoznati te s brojevima koji se nalaze unutar trokutića na dnu ili na naljepnici svake boce. Ispod navedenog trokutića često se nalazi i skraćena oznaka vrste plastike od koje je boca napravljena.

  • Broj 1 - oznaka PET ili PETE: boce s ovakvom oznakom su napravljene od najčešće korištene plastične masa u potrošačkim proizvodima, a većina vode i bezalkoholnih pića nalazi se u ovakvim bocama. Boce napravljene od ove vrste plastike namijenjene su jednokratnoj upotrebi jer višekratno korištenje povećava rizik od stvaranja bakterija na stijenkama boce. Ujedno mogu sadržavati teške metale i kemikalije koji narušavaju hormonalnu ravnotežu. PET plastiku je teško dezinficirati, a visoka temperatura i deterdženti za suđe mogu uzrokovati otpuštanje kemikalija iz ovakvih boca.
  • Broj 2 - oznaka HDP ili HDPE: čvrsta plastika od koje se proizvode boce za mlijeko, ambalaža deterdžente za suđe, boce za ulje, neke igračke i plastične vrećice. Zasada nisu otkrivene nikakve kemikalije iz ove boce koje mogu biti opasne za zdravlje. Ujedno, boce s oznakom HDP ili HDPE mogu izdržati nešto više temperature. Smatra se kako je ova plastika najsigurnija za upotrebu.
  • Broj 3 - PVC ili 3V: mekana, savitljiva plastika koja se koristi za plastičnu ambalažu za hranu, boce za ulje za kuhanje, za igračke za djecu i kućne ljubimce, te kao ambalaža za mnoge proizvoda široke potrošnje. Ovakva vrste plastike otpušta dvije vrste otrovnih kemikalija koje utječu na hormone u tijelu. Stručnjaci stoga preporučuju alternative, kad god je to moguće.
  • Broj 4 - LDPE: ova vrsta plastike se ne bi smjela koristiti u proizvodnji boce. Nije dokazano da ispušta kemikalije u vodu, ali je vrlo savitljiva i lomljiva, stoga ako u trgovinama naiđeš na ovu vrstu plastike, svakako je izbjegavaj jer bi prehrambena namirnica mogla sadržavati i dijelove plastike.
  • Broj 5 - PP: česta oznaka na bijelim, prozirnim ili bocama u boji, odnosno vrsta plastike koja se često koristi za jogurte i voćne sirupe. Iako je polipropilen tvrda, ali lagana plastika koja predstavlja dobar umjetni materijal otporan na toplinu, zagrijavanje u mikrovalnoj ipak nije najsigurnije za zdravlje. Naime ova vrsta plastike se prilikom zagrijavanja ne topi. Ujedno, ambalaža od ove vrste plastike predstavlja dobru barijeru protiv vlage, masti i kemikalija.
  • Broj 6 ili PS: polistiren je jeftina, lagana plastike sa širokim rasponom namjene. Najčešće se koristi za izradu jednokratnih čaša za piće, posude za hranu za dostavu, kutije za jaja i plastičnog piknik pribora za jelo. Takva plastika oslobađa određene kancerogene tvari prilikom zagrijavanju. Takva plastika je sasvim neprikladna za spremanje hrane ili pića.
  • Broj 7 ili PC: koristi se kao oznaka za ostalu plastičnu ambalažu, stoga obuhvaća sve plastične proizvode od polikarbonata (PC) i ''ostalih'' plastika. Ovo je stoga najnesigurnija vrsta plastike jer se ne može znati sadrži li BPA ili ne. BPA označava bisfenol koji se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa čineći je fleksibilnom u tehnološkom pogledu. Kemijska struktura BPA srodna je ženskom spolnom hormonu – estrogenu. Ovakva plastika se koristi za proizvodnju sportskih boca za vodu i posuda s hranom. Ovakvu ambalažu u oblicu boca ili posuda za hranu preporučljivo je izbjegavati.

Saznaj pravu istinu o teflonu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.