Eko 08. studenoga 2022.

Otvoren je Interliber, saznaj što te sve zanimljivo očekuje

Foto: Robert Anic/PIXSELL 08.11.2022.,Zagreb, na zagrebackom velesajmu svecano otvoren 44. medjunarodni sajam knjige Interliber
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na međunarodnom sajmu knjiga predstavit će se 296 izlagača iz 15 zemalja, a izdvojili smo nekoliko zanimljivih i popularnih naslova izdavačkih kuća Školska knjiga i Planetopija s kojima će se predstaviti na Interliberu.

Ljubitelji dobrih knjiga cijelu godinu nestrpljivo čekaju dane koji su pred nama. Kao i do sada, 44. međunarodni sajam knjige Interliber se održava u Zagrebačkom velesajmu, a vrata otvara danas, 8. studenog te ćemo u potragu za knjigama moći ići sve do 13. studenog. Paviljone 5, 6, 7 i 7A ispunit će 296 izlagača iz 15 zemalja na više od 13.000 m2, a među njima su Austrija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Hrvatska, Irska, Italija, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska, Švicarska te Ujedinjeno Kraljevstvo. Vrata Interlibera otvorena su utorak, srijedu, četvrtak i nedjelju od 10:00 do 20:00 sati, a petak i subotu od 10:00 do 21:00 sat. 

Osim naslova iz raznih dijelova svijeta, na Interliberu nas čeka i bogat popratni program. U petak, 11. studenog u 18:00 sati na štandu VBZ-a svoju knjigu "Zašto te zovu Srna" potpisivat će poznati nogometaš Darijo Srna, bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije. O ozbiljnim književnim temama raspravljat će se u Premium Programu Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK koji će ugostiti pisce, a uređuju ga eminentni urednici hrvatske književne scene. Na programu "Srbija u fokusu" će se održati promocije djela suvremenih srpskih autora kao i panel diskusija "Budućnost izdavaštva i knjižarstva na ovim prostorima u postpandemijskim i hladnoratovskim vremenima" u kojoj će sudjelovati Bojan Stojanović (HELIKS), Zoran Hamović (CLIO), Gojko Božović (Arhipelag), Dejan Papić (LAGUNA), Slavko Kozina (Naša djeca), Zvonimir Čimić (Znanje). Održat će se i radionice grafita: Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam, radionice Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske, High Five kviz za osnovne škole te tradicionalna dodjela nagrade "Kočićevo pero".

 | Author: Zagrebački velesajam Foto: Zagrebački velesajam

Ove godine Interliber ima i nešto zanimljiviji gastro program. Na čak šest lokacija ukupne površine 1000 m2 otvorenog i zatvorenog prostora, posjetitelji će u atraktivnim food truckovima moći kušati street food delicije i slastice vrhunskih hrvatskih restorana po popularnim sajamskim cijenama.

Zanimljivi i popularni naslovi koji nas čekaju na Interliberu

Planetopija predstavlja knjige koje se bave važnim zdravstvenim i društvenim temama:

Američki esejist, predavač, filozof i pjesnik Ralph Waldo Emerson predvodio je transcendentalistički pokret sredinom 19. stoljeća i bio pobornik individualizma i oštroumni kritičar društva i vremena u kojem je živio. Filozofski klasik O prirodi - Zapisi duhovnog oca moderne američke književnosti njegova je prva knjiga u kojoj je iznio temelje transcendentalizma, sustava vjerovanja koji zastupa netradicionalno poštivanje prirode te sugerira da božansko prožima prirodu i da se put k razumijevanju samog sebe mora tražiti i pronalaziti u osamljenosti i kontemplaciji. Osim njegove prve objavljene knjige O prirodi, u ovom izdanju još su i odabrani dnevnički zapisi te glasovita prepiska s Waltom Whitmanom, kojom, smatraju neki, počinje moderna američka književnost.

U bestseleru New York Timesa Ukradena pažnja - Zašto se više ne možemo koncentrirati Johann Hari, istraživački novinar i autor hvaljene knjige Izgubljene veze, bavi se pitanjem presudnim za našu budućnost: što nam to neprestano i sve više podriva pažnju? U knjizi koja otvara oči i pravi je tour de force, Hari ide dalje od individualne odgovornosti i beskompromisno progovara o vrlo konkretnim, nametnutim vanjskim uzrocima koji nam svakodnevno nemilice kradu pažnju – od tehnologije koja služi profitu, a ne korisniku, gospodarskog rasta kao glavnog ekonomskog načela, do loše prehrane i globalnog zagađenja. Pritom se ne libi otkriti neugodnu i katkad okrutnu istinu – iskreno progovara o svojoj ovisničkoj krizi kada se upustio u eksperiment digitalne detoksikacije, upoznaje s disidentima iz Silicijske doline i veterinarima koji psima dijagnosticiraju ADHD, ali i pronalazi izvanredna rješenja diljem svijeta. Intervjuirao je više od 250 stručnjaka i iako im zaključci o uzrocima nisu uvijek isti, svi se slažu da je kriza pažnje ostavila trag svuda i na svima. Ovu smo krizu uzrokovali mi, ljudi, ali isto tako mi je možemo i zaustaviti.

 | Author: Planetopija Foto: Planetopija

Kao čovjek: Umjetna inteligencija – napredak ili prijetnja autora Stuarta Russella, Daniel Kahneman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i autor bestselera Misliti, brzo i sporo, navodi kao "najvažniju knjigu koju je pročitao u dugo vremena". Stuart Russell, ugledni britanski znanstvenik i jedan od najcjenjenijih stručnjaka za umjetnu inteligenciju briljantnim analogijama i lucidnom prozom objašnjava kako nam umjetna inteligencija može nemjerljivo unaprijediti život, ali i koje prijetnje se u njoj kriju ako čvrsto ne postavimo nadzor kako bismo bili sigurni da strojevi neće ispunjavati svoje, umjesto naših ciljeva. Duboko, aktualno i vizionarsko djelo za sve one koji žele razumjeti budućnost koja je već pred vratima.

Već dugi niz godina svjedočimo nizu skandala u farmaceutskoj industriji. Od cijene lijeka za AIDS koja je preko noći porasla sa 17,5 dolara na 750 dolara do kompanije koja je radije dopustila da zalihama lijekova za rak istekne rok trajanja nego da snizi cijenu, primjera je mnogo. Sustav koji je nekoć dizajniran da potiče inovacije i unaprijedi brigu o pacijentima danas jedino pokreće želja za profitom. Knjiga Bolestan novac istraživačkog novinara Billyja Kenbera je temeljita i važna dijagnoza industrije u krizi. U bliskoj budućnosti istraživanje i razvoj lijekova vrtoglavo će opasti, a lijekovi će biti dostupni samo najbogatijima, i zato je krajnje vrijeme da nešto poduzmemo.

Tko smo mi? Pitanje je koje si čovjek postavlja oduvijek, tražeći svoju poveznicu sa svekolikim životom koji nas okružuje. Nataša Ozmec, autorica hit slikovnice Ti, moja prekrasna djevojčice, napisala je, u izdanju Planetopije, još jedan poetičan i nadahnjujući tekst pod nazivom Mi - Dio smo svega, sve je dio nas, ovaj put o isprepletenosti čovjeka i prirode, a knjigu je majstorski ilustrirao Zdenko Bašić, višestruko nagrađivani umjetnik. Već sam naslov ove jedinstvene ilustrirane knjige upućuje na ono što duboko u sebi znamo: naše ja ne može postojati samostalno, ono je dio svega. Kao što čovjek nije samo svoje tijelo, tako ne može ni postojati odvojen od prirode.

Školska knjiga dolazi na ovogodišnji Interliber s publicističkim uspješnicama koje privlače pozornost čitatelja diljem svijeta:

Autobiografija Zelena svjetla Matthewa McConaugheyja nadahnula je milijune čitatelja nepokolebljivom iskrenošću, nekonvencionalnom mudrošću i poukama o životu punom zadovoljstva, a najprodavaniji je naslov ove godine u Hrvatskoj. Poznati oskarovac piše o životu dječaka iz radničke obitelji odgojene u katoličkom duhu, zamršenom odnosu s roditeljima, zlostavljanju u tinejdžerskoj dobi, glumačkom usponu, krizi i preporodu te duhovnim traganjima, partnerstvu i djeci. "Riječ je o ljubavnom pismu Životu. Ovo je knjiga o hvatanju zelenih svjetala i uviđanju da se i žuta i crvena svjetla s vremenom pretvaraju u zelena”, objasnio je McConaughey u uvodu knjige.

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Provokativna knjiga Davida A. Sinclaira, svjetski poznatog stručnjaka za dugovječnost, harvardskog profesora genetike i jednog od sto najutjecajnijih ljudi na svijetu prema izboru časopisa Time, drastično mijenja način na koji razmišljamo o starenju. Revolucionarno publicističko djelo Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo napisano je s namjerom da objasni pogrešno shvaćena znanstvena ograničenja i otkrije nevjerojatne rezultate istraživanja – mnoge od njih postignute u jednom od Sinclairovih laboratorija – koji upućuju na to kako možemo usporiti ili čak obrnuti naš genski sat. U knjizi koju su preveli Ivan i Katarina Ott autor nudi vrhunske savjete o tome kako preuzeti kontrolu nad svojim zdravstvenim stanjem i uvesti jednostavne promjene koje pomažu ne samo u produljenju života nego i u povećanju njegove kvalitete.

Sofisticirana i slojevita knjiga Julije Baird, proglašena je knjigom godine 2021. (Australian Book Industry Awards), izniman je spoj istraživačkog novinarstva, psihologije i autobiografije. Nagrađivana australska povjesničarka, spisateljica i novinarka u Fosforescenciji, među ostalim, opisuje mračno razdoblje života, kad su joj dijagnosticirali karcinom, te otkriva kako se othrvala potonuću u depresiju i pronašla novu životnu radost. Ovo nije još jedna u nizu knjiga za samopomoć jer širinom tema i njihovom izvrsnom obradom čitateljima nudi znatno više. U knjizi ćemo pronaći primjere života u skladu s vjerom i vlastitom duhovnošću, ali ćemo naići i na žar borbe za ljudska prava, za prava žena, primjere uništene umjetnosti, smrtnosti i bolesti, gubitka… 

Knjiga Je l' čemu ovo? riznica je urnebesnih dosjetki kojima vrhunski stand-up komičar Jerry Seinfeld već pola stoljeća oduševljava čitatelje i gledatelje diljem svijeta. Iako Seinfeld kaže: „Teško se smijati dok čitate – pisana riječ nema milosti”, to doista nije slučaj s ovom knjigom. Smijat ćemo se naglas od prve do zadnje stranice. Opsežna i inspirativna kompilacija Seinfeldova komičarskog rada govori o svemu: o djetinjstvu, tinejdžerskim godinama, odrasloj dobi, braku i roditeljstvu.

Dr. Marilyn Glenville, vodeća britanska liječnica i nutricionistica, predstavlja Prirodno zdravlje žena – Potpuni vodič za žene svih dobi, u kojem pokazuje na koji način svaka žena s pomoću prehrane i prirodnih tretmana može spriječiti zdravstvene probleme, prevladati bolesti i zadržati optimalno zdravlje. Ovaj jedinstveni, ilustrirani zdravstveni vodič neprocjenjivo je vrijedan izvor informacija za žene svih dobi s obiljem provjerenih i praktičnih savjeta, prirodnih lijekova te alternativnih načina liječenja.

Na popisu 10 noviteta Školske knjige našla se i knjiga Tonyja Wagnera Kako stvoriti inovatore – Stvaranje mladih koji će promijeniti svijet koja govori o tome što je sve potrebno za "stvaranje" inovativnih i kreativnih pojedinaca koji će biti ključni za oblikovanje globalnoga gospodarstva budućnosti utemeljenog na inovacijama te Walter Isaacsonov Leonardo da Vinci, uzbudljiva biografija o "najkreativnijem geniju u povijesti čovječanstva". 

 | Author: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL 08.11.2022.,Zagreb, na zagrebackom velesajmu svecano otvoren 44. medjunarodni sajam knjige Interliber

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.