Eko Eko dom 15. srpnja 2017.

Ostavi vodu na dostupnom mjestu i pomozi pticama da prežive ljeto

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za vrijeme ljeta ostavi pticama vodu na dostupnom mjestu jer je zaštita okoliša, kako životinja, tako i biljki, briga svih nas. Već 13 godina HEP brine o bijelim rodama i supotpisnik je Sporazuma o suradnji za trajnu zaštitu rode u Republici Hrvatskoj.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Manjak vode je veliki problem za ptice ljeti, posebno zato što većina ptica upravo ljeti ima mlade, koji trebaju posebnu brigu i zaštitu. Posudice s vodom možeš postaviti na balkon ili prozor ili u krošnje obližnjeg drveća. Važno je jedino da su posudice uočljive i lako dostupne.

Kako HEP brine o zaštiti ptica?

Ukoliko je moguće, napuni vodom posudice malo većeg promjera jer ptice vodu ne koriste samo za piće. Za vrijeme visokih temperatura rado će se u njoj i okupati.

Ako ih želiš počastiti i nekom hranom, u obzir dolaze sve vrste sjemenki, kao i sitno narezano voće, poput jabuke.

Poseban status među pticama u Hrvatskoj ima bijela roda - strogo zaštićena vrsta, a njezin život i opstanak su neizostavno vezani za seosku sredinu i ljude.

Kako HEP brine o zaštiti ptica?

Rode se gnijezde na krovovima kuća i gospodarskih objekata te na električnim stupovima. Zato je iznimno važno provoditi mjere kojima ćemo ih zaštititi i očuvati njihova gnijezda.

Štedi energiju, čuvaj prirodu. HEP - Više od struje!

1037 gnijezda bijele rode smješteno je na elektro-distribucijskim stupovima 

 

 

 | Author:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.