Eko 22. kolovoza 2012.

Opasni kadmij vreba iz dječjih igračaka

Curica450X300_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kadmij je toksični metal koji se apsorbira iz tla, a povezan je s poteškoćama pri učenju kod školske djece. Američko istraživanje nedavno je otkrilo kako djeca kod kojih su pronađene veće količine kadmija u mokraći, imaju triput veću stopu poteškoća u učenju i češće sudjeluju u dodatnoj nastavi

Kadmij može uzrokovati poteškoće u školi

Iako mu je svako dijete izloženo, malo je medicinskih stručnjaka dosad posvećivalo dovoljnu pažnju. Kadmij se apsorbira iz tla, a pronađen je i u nekim namirnicama, npr. u krumpirima, sjemenkama, zelenom povrću, ali u prerađenim žitaricama. Cigarete su također značajan izvor kadmija koji je pronađen i u jeftinom nakitu proizvedenom u Kini, gdje je ovaj metal upotrebljen umjesto olova. Nakon objave ovih nalaza, u SAD su uvoznici i trgovci povukli brojne narukvice i druge ukrase iz dućana i uveli strože kontrole. Pročitaj koje sve štetne spojeve sadrže cigarete.

Oštećuje živčane stanice

Znanstvenici kažu da su nova otkrića znak da bi kadmij mogao biti podjednako poguban po dječji mozak koliko i olovo. Prema riječima dr. Brucea Lanpheara, pedijatra i epidemiologa, "prikupljeni podaci snažno ukazuju da je kadmij neurotoksičan", dakle otrovan po živčane stanice.

Prema istraživanju provedenom na Harvardskom sveučilištu u SAD pokazalo se kako djeca s najviše kadmija u urinu imaju 3,2 puta veću vjerojatnost problema s učenjem od djece s najmanje ovog metala. Također, među onima s najviše kadmija triput su brojniji polaznici specijalne nastave nego među djecom pošteđenom od njega, prenio je portal dailygreen.com.

Stručnjaci upozoravaju da je najvjerojatniji način unosa kadmija u organizam stavljanje u usta ili gutanje zagađenih predmeta. Najbolji način zaštite djece jest navođenje proizvođača širom svijeta da ni u kakve igračke ne stavljaju kadmij, a dok ne postane izvjesno da se toga pridržavaju, uvoznici su ti koji moraju testirati sve sumnjive predmete.

Alternativa plastici:

  • Plastične igračke nisu biorazgradive te povećavaju količinu plastike na odlagalištima.
  • Da izbjegneš plastiku, daj svojoj djeci igračke od prirodnih materijala poput drva, pamuka, vune, papira, kože i metala.
  • Igračke izrađene od prirodnih materijala obično dulje traju te ih možeš reciklirati ili dati u dobrotvorne svrhe.
  • Izradi sam igračke od svakodnevnih predmeta (malih kutija, uredskog materijala, rola za toaletni papir) kao i od prirodnih predmeta poput školjki i češera te ih ukrasi prirodnim bojama.
  • Čuvaj papir da tvoja djeca i njihovi prijatelji imaju po čemu crtati, kao i časopise da ih mogu izrezivati u kolaže.
  • Detaljnije savjete o odabiru igračaka za djecu možeš potražiti i u našoj čitaonici, u knjizi ''Organski dom''.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.