Eko 09. travnja 2019.

Onečišćenje rijeke Krke, radi se na sanaciji štete

Foto: Duško Jaramaz PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U ponedjeljak 8. travnja došlo je do onečišćenja rijeke Krke kod Knina. Industrijski otpad koji sadržava mazut, teški metal i raznorazne otrovne kiseline iz obližnje lagune nekadašnjeg TVIK-a, a danas Postrojenja za proizvodnju vijaka DIV Grupe, izlio se u obližnju rječicu Orašnicu, desnu pritoku Krke, a preko nje i u krašku ljepoticu Krku, piše Slobodna Dalmacija.

Slobodna Dalmacija piše da je o ekološkom onečišćenju Grad Knin odmah alarmirao sve nadležne institucije, pa su 'Hrvatske vode' angažirale specijaliziranu tvrtku Ind-Eko koja je u kratkom roku postavila male brane s cisternom u rječicu Orašnicu radi crpljenja i prikupljanja industrijskog otpada i sprječavanja daljnjeg odlijeva u rijeku Krku. Na terenu su djelatnici Inspekcije zaštite okoliša i vodoprivredni inspektori.

Možda te zanima... U EU samo 40% voda je u dobrom stanju: Kako spriječiti daljnje zagađenje? Eko

 

Rijeka Krka, onečišćena je toksičnim otpadom u dužini od 1, 5 kilometara. U nekoliko posljednjih desetljeća ovaj scenarij se često ponavlja, naime nakon obilne kiše otpadne vode iz obližnje Tvornice vijaka slijevaju se u rijeku Krku. Trenutno se sanira šteta, a ekolozi tvrde da nema opasnosti od onečišćenja pitke vode.

Nasreću, nema straha od onečišćenja pitke vode. Iako je pred naftom i teškim metalima "nemoćno" i 13 brana koje su ovoga vikenda postavljene na rijeci Krki, radi se na daljnjem saniranju štete. Marijo Čačić, dogradonačelnik Knina rekao je da rade na trajnom rješenju ovog problema.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.