Eko 20. ožujka 2013.

Olovo vreba iz hrane i kozmetike

Olovou
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

I minimalne količine olova u dječjem organizmu stvaraju rizik od trajnog oštećenja mozga, što dovodi do nižeg kvocijenta inteligencije, teškoća s učenjem ili sklonosti nasilju. Dijete može biti izloženo olovu i dok je u fetalnoj fazi, ako se ovaj metal nalazi u organizmu trudnice, a olovo je čest sastojak ruževa za usne. Donosimo ti komentar naše bioreporterke Irine Zafranović

Ako tvoje dijete ima zamjetnu razinu olova u krvi, trebala bi se zabrinuti. Po kriterijima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, pet mikrograma olova u krvi granica je dopuštene količine. Raniji je limit bio deset mikrograma, no znanstvenici danas smatraju da je i to previše za zdravlje. Ako dijete u krvi ima pet mikrograma olova ili više, zdravstveni radnici moraju poduzeti radnje kako bi otkrili izvor olova i smanjili djetetovu izloženost.

Gdje se krije olovo?

Američko istraživanje na 367 tisuća djece u Detroitu povezalo je olovom kontaminiranu prašinu s dječjom izloženošću olovu. Pokazalo se da su djeca najizloženija olovu ljeti dok se igraju na otvorenom, kad je zrak zbog vrućine i suše pun prašine

Po medicinskim saznanjima, i minimalne količine olova u dječjem organizmu stvaraju rizik od trajnog oštećenja mozga, što dovodi do nižeg kvocijenta inteligencije, teškoća s učenjem ili sklonosti nasilju. Dijete može biti izloženo olovu i dok je u fetalnoj fazi, ako se ovaj metal nalazi u organizmu trudnice. Iako su danas ljudi izloženi olovu manje nego ikad, zahvaljujući zakonskom ograničenju i uklanjanju olova iz benzina, boja i igračaka, olovo i dalje ostaje onečišćivač koji uzrokuje ozbiljan rizik, čak i prilikom najnižih razina izloženosti.Utvrđeno je da je izloženost olovom česta prilikom renoviranja stana i kuće, jer se ovaj metal krije u bojama starije proizvodnje. Ima ga i u tlu, pa kad se ono osuši, nastaje prašina zagađena olovom. Da bi smanjila izloženost i zaštitila svoju obitelj, poduzmi ovih šest koraka

Savjeti za smanjenje izloženosti olovu

  1. Dogovori se s pedijatrom testiranje olova u krvi svog djeteta tako da bi, ako je razina olova povišena, mogla na vrijeme pronaći uzrok i istražiti potencijalne izvore.
  2. Provjeri dječje igračke i ukloni sve koje su u međuvremenu povučene s tržišta zbog otkrića da imaju visok udio olova.
  3. Ako ti je dom stariji, održavaj obojene površine da bi izbjegla ljuštenja koja mogu proizvesti prašinu.
  4. Izbjegavaj renoviranje stana tijekom trudnoće. Preporučujemo da do djetetove šeste godine ne izvodiš renovacije, a ako je obnova jako potrebna, čini to pažljivo i stručno.
  5. Zaštiti kuću od olova tako da staviš otirače s unutarnje i vanjske strane svih ulaznih vrata. Također, skini cipele prije ulaska i ostavi ih vani. Nakon povratka u kuću operi ruke.
  6. Izvjesne namirnice mogu pomoći ublažiti štetu od olova. Otkriveno je da pomanjkanje željeza može povećati apsorpciju olova u tijelu pa osiguraj dovoljno željeza u hrani. Također, obogati hranu vitaminom C i kalcijem, jer i ovi sastojci služe kao brana olovu.

Komentar bioreporterke

Irina Zafranović bio - reporterka Zdrave Krave objasnila je da je glavni problem s olovom činjenica da se akumulira u kostima gdje ostaje pohranjeno za cijeli život: 'S obzirom na tu činjenicu jasno ti je zbog čega "dozvoljena količina" olova u bilo kojem uporabnom predmetu, hrani ili kozmetici postaje nedovoljno dobar argument za opravdanje korištenja olova. Ovaj teški metal itekako može negativno utjecati na zdravlje.

Ne zaboravi da je olovo čest sastojak konvencionalnih ruževa za usne, a istraživanja su pokazala da žena prosječno u organizam unese i do 6 kilograma ruža tijekom života. Uvijek za sebe i svoju obitelj biraj prirodno i organsko jer ćeš tako kontaminaciju olovom svesti na minimum. Preporučujem ti 100 posto prirodnu, holističku kozmetiku vodećeg svjetskog branda organske kozmetike Dr.Hauschka.'

Kako sve što stavljaš na kožu utječe na tvoj organizam pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.