Eko 07. studenoga 2012.

Od zrna do čokolade

Zotteru
1/15
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posjetili smo tvornicu čokolade Zotter u Austriji, gdje smo razgovarali s vlasnikom i vizionarom Josefom Zotterom koji je svoju ljubav i strast prema čokoladi pretvorio u obiteljski posao, poštujući pritom principe ekološke i fair trade proizvodnje. Novi, neobični okusi Zotter čokolada odnedavno su stigli i u Hrvatsku

Josef Zotter unio je pravu malu revoluciju u svijet čokolade s ''hand scooped - ručno rađenim'' čokoladama, dodajući im kombinacije neobičnih okusa. Tamna mliječna čokolada od sira, lješnjaka i grožđa, ili s goji bobicama i vanilijom, ili možda od bundeve u kombinaciji s marcipanom i whiskijem samo su neki od neobičnih okusa iz Zotter čokoladne tvornice. Sam obilazak tvornice i kušaonice čokolade, započinje malom kino projekcijom, gdje posjetitelji mogu vidjeti putovanja Josefa Zottera u potrazi za najboljim zrnom kakaa.

Više od 300 vrsta ukusne i zdrave čokolade

Slijedi šetnja kroz tvornicu čokolade s čak 16 degustacijskih stanica, gdje svi ljubitelji čokolade mogu isprobati čak više od 300 vrsta svoje omiljene poslastice. Zotter želi posjetiteljima pružiti kompletnu sliku o kompleksnoj proizvodnji kako bi se u njima razvila zahvalnost prema hrani. Nakon degustacije, tko želi može prošetati i prekrasnim imanjem na 27 hektara, gdje se mogu vidjeti mnoge životinjske vrste, a među njima i dosta rijetke vrste pred izumiranjem. Riječ je o energetski samoodrživom gospodarstvu sa zatvorenim ekološkim ciklusom.

Ekološki i fair trade principi

Kada se radi o sirovinama za proizvodnju čokolade, u Zotteru se primjenjuju visoki standardi ekološkog uzgoja. Inzistiraju na kvalitetnim sastojcima, koji imaju organski certifikat, a Josef Zotter tri mjeseca u godini obilazi svoje dobavljače i farmere/uzgajivače kakaa u različitim dijelovima svijeta, sudjeluje u edukaciji i podizanju svijesti o fair trade trgovini.

Fair trade je prilika za male uzgajivače i radnike na plantažama jer im omogućava emancipaciju te poboljšanje životnih uvjeta u kojima neće biti iskorištavanja djece kao radne snage i ugrožavanja okoliša.

'Smatram kako organska proizvodnja nije dobar posao, ako se pritom ne poštuju i principi fair tradea. Ne smijemo dopustiti izrabljivanje djece kao jeftine radne snage. Danas je sve veći trend i potražnja za organskim proizvodima, novi lifestyle je živjeti u skladu s prirodom, pa tako i kupovinom organskog, ali i fair trade proizvoda doprinijeti boljem i poštenijem svijetu', kaže Josef Zotter koji je karijeru počeo kao kuhar i konobar, a danas je uključen u sve faze proizvodnje čokolade.

I ambalaža štiti okoliš

Kako bi u što većoj mjeri zaštitio okoliš, Zotter ne koristi sjajne omote za svoja pakiranja čokolada, već isključivo omote koji se mogu jednostavno reciklirati. Naime, radi se o papiru i bojama koji ne zagađuju okoliš. Zotter čak koristi organsku plastiku koja se proizvodi isključivo od obnovljivih sirovina.

Projekt ''1 čokolada = 1 školski obrok"

Obitelj Zotter osmislila je još jedan društveno odgovoran projekt. Za svaku prodanu čokoladu ''Yummy! Meals for schools'' jedno dijete iz Burme dobiva svoj obrok u školi.

Zanimljivosti:

  • sve sirovine za proizvodnju čokolade su organskog podrijetla
  • svaka čokolada ima oznaku fair trade kvalitete, čime se sprječava nezakonit rad djece
  • dugoročno se poboljšavaju životni uvjeti uzgajivača kakaa u nerazvijenim zemljama
  • Zotter čokolade se još uvijek izrađuju ručno, sloj po sloj, nakon čega se posipaju cvijećem ili voćem
  • sve čokolade su originalne recepture, izrađene u više slojeva
  • udruženje Greenpeace je potvrdilo da je tvornica čokolade Zotter vodeća u kontekstu zaštite životinja i okoliša te socijalnih prava radnika
  • organske čokolade Zotter su i osvajač prestižnog priznanja Eurochocolate award u kategoriji Best foreign chocolate manufacturer u talijanskoj Perugi 
  • koriste se isključivo omoti koji se mogu jednostavno reciklirati, a oslikavaju se neškodljivim jestivim bojama
  • za svaku prodanu čokoladu ''Yummy! Meals for schools'' jedno dijete iz Burme dobiva svoj obrok u školi
  • u bio&bio dućanima se trenutno nalazi 30 vrsta čokolada, među kojima su i neodoljive kombinacije manga i marakuje, marcipana i amaretta, čokoladne pčelice s medenim krispijem i goji bobice sa sezamom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.