Eko 13. veljače 2014.

Hoćemo li znati što kupujemo?

Dekla-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Usklađivanje s novim pravilima koje smo preuzeli kao obvezu ulaskom u EU, donosi brojne promjene pa i na područje zakonodavstva o dodacima prehrani. Već su na snazi drugačija pravila za isticanje zdravstvenih tvrdnji na deklaracijama hrane i dodataka prehrani. Objasnit ću ti što to znači za nas koji želimo imati cjelovite informacije o prirodnim dodacima prehrani kao i o njihovim svojstvima

Dodaci prehrani – vrijedna pomoć iz prirode

Naravno da je organska, cjelovita i redovita prehrana ključ dobrog zdravlja. Međutim često nas stresan i užurban način života prisiljava da razmislimo o prirodnim dodacima prehrani koji su bogati fitonutrijentima i ostalim vrijednim nutritivnim tvarima poput vitamina, minerala, enzima, klorofila, probiotika kao i ljekovitom bilju, matičnoj mliječi, medu i sl. U želji da zadržimo snažan imunitet i ostanemo 'super fit' za suočavanje s dnevnim obavezama u krajnje neidealnim uvjetima, rado i često konzumiramo prirodne dodatke prehrani koji nam itekako pomažu u toj misiji.

Čitaj između redaka

Naravno da nam je među brojnim dodacima prehrani dostupnim na tržištu važna jasna informacija o njihovim svojstvima. Međutim novim zakonodavstvom je zabranjeno navođenje svojstava i djelovanja svih prirodnih dodataka prehrani osim tzv. 'dozvoljenih tvrdnji'. Dozvoljene tvrdnje se uglavnom odnose na prisutnost vitamina i minerala. Mnogi su se prirodni dodaci prehrani tako našli bez ikakvih dozvoljenih tvrdnji koje bi im mogle pripisivati ikakvo blagotvorno djelovanje na organizam. Primjerice za klorofil, koji je sastavni dio brojnih dodataka prehrani koji nam pomažu osigurati dnevnu dozu vitalnosti i energije iz 'zelenjave', sada ne postoji niti jedna dozvoljena tvrdnja. Ista je situacija primjerice s ljekovitim gljivama (shiitake, maitake, reishi i chaga). Spomenuti se zakon odnosi na navođenje tvrdnji na deklaracijama, ambalaži, na promotivnim materijalima kao i na web shopu.

Ljekovite biljke uglavnom bez dopuštenih tvrdnji 

Novim zakonodavstvom sada se razlikuju odobrene zdravstvene tvrdnje, neodobrene zdravstvene tvrdnje kao i tvrdnje koje su još na čekanju, tzv. 'on hold' kategorija među kojima se nalaze brojne biljne vrste koje se tradicionalno koriste u svrhu tretiranja raznih stanja. U praksi to znači da ako 'čaj za probavu', 'čaj za mršavljenje' ili 'sirup protiv kašlja' sadrži određene ljekovite biljke koje djeluju laksativno, stimuliraju probavu ili smiruju kašalj, to ne smiju imati navedeno u nazivu ili na deklaraciji. Razlog tome je činjenica da je većina tradicionalno ljekovitih biljnih vrsta na 'on hold' listi pa takvi proizvodi mogu imati isključivo tvrdnju koju je odobrilo Ministarstvo zdravlja ili moraju biti bez ikakve navedene tvrdnje.

Što ako se većina zdravstvenih tvrdnji za tradicionalno ljekovite biljke nađe na listi nedozvoljenih? Iako postoje slučajevi kada se informacijama manipulira i obećavaju razni nerealni rezultati u stilu 'liječi sve osim smrti', u ovom slučaju govorim o provjerenim, kredibilnim informacijama na temu dodataka prehrani temeljenim na znanstvenim istraživanjima i studijama te dugogodišnjom praksom, ali i uzimam u obzir tradicionalno liječenje biljem koje je novim propisima načelno stavljeno 'izvan zakona'.

Na ambalaži sve manje informacija

Trgovine ekoproizvodima i zdravom hranom užurbano usklađuju navode o učinku proizvoda na organizam sukladno dopuštenim zdravstvenim tvrdnjama, ali i preljepljuju ambalažu ili je u potpunosti mijenjaju, skrivajući tako donedavno dostupne informacije o svojstvima i djelovanju određenog dodatka prehrani. U praksi to znači da se, u potrazi za činjenicama, na čitanje deklaracija i tekstova na ambalaži nećeš moći osloniti. Ipak postoji nekoliko stvari koje možeš učiniti u potrazi za informacijama.

Tko pita ne skita

S obzirom na to da je otvorena komunikacija na temu svojstava i blagotvornog djelovanja na organizam prirodnih dodataka prehrani sada postala ograničena, predlažem da se okreneš još uvijek dostupnim izvorima informacija. Istražuj vrijednu literaturu na temu zdrave prehrane i zdravog načina života, educiraj se u ustanovama koje nude edukacijske programe koje se bave promicanjem i poticanjem zdravog načina života i proučavaj kredibilne web stranice koje su nadahnute istim ciljem. I naravno, zadnje, ali ne i manje važno, pitaj sve što te zanima svog bio&bio prodavača jer - tko pita ne skita!

Irina Zafranović je bio&bio blogerica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.