Eko Eko dom 18. svibnja 2016.

Negativna cijena električne energije

Vjetroelektrana
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema izvješću Ujedinjenih naroda, Njemačka bi mogla biti jedan od favoritima kada je riječ o obnovljivim izvorima energije. Naime, ova gospodarski jaka država iznijela je plane prema kojem planira do 2050. godine električnu energiju u potpunosti proizvoditi iz obnovljivih izvora energije. Riječ je o ambicioznom pothvatu, ali i primjeru za sve ostale zemlje koje bi trebale već sada koristiti obnovljive izvore sunca i vjetra

Prema nekim podacima, Njemačka je 8. svibnja dosegla zavidnu razinu u količini električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora. Naime, nacionalni sustav za proizvodnju obnovljive energije je opskrbljivao cjelokupnu mrežu s 55 gigawatta električne energije dok je utrošena energija iznosila 63 gigawatta. Dakle, Njemačka je uspjela proizvesti 87 posto električne energije iz obnovljivih izvora. Uz takav doseg solarnih kolektora i vjetroelektrana te proizvodnju električne energije unutar konvencionalnih elektrana u zemlji, Njemačka je zapravo premašila vlastite potrebe, odnosno proizvodnja je premašila nacionalnu potražnju.

Negativna cijena ili kada država energiju plaća potrošačima

To znači da je došlo do viška energije te su cijene postale negativne. Pojam negativne cijene električne energije predstavlja slučaj u kojem proizvođači električne energije plaćaju potrošačima odnosno opskrbljivačima da kupuju njihovu električnu energiju. Sama negativna cijena električne energije je povezana sa principom rada elektroenergetskog tržišta prema kojem ponuda i potražnja diktiraju cijenu. Ona bi trebala utjecati na veću fleksibilnost proizvođača i opskrbljivača koji bi trebali bolje upravljati sustavom.

Slična situacija dogodila se prije dvije godine i u Danskoj, kada su iznimno vjetroviti dani toliko potaknuli rad vjetroelektrana da se stvorila situacija u kojoj je Danska proizvodila 140 posto nacionalne potrošnje električne energije. Tada je Danska višak energije izvozila u Njemačku, Norvešku i Švedsku.

Pročitaj zašto su zelena zanimanja novi trend!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.