Eko 24. studenoga 2020.

Ne propusti izložbu fotografija Darija Petkovića “Otpusno pismo”

Foto: Darije Petković
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U ponedjeljak, 23. studenoga 2020., u ADU Galeriji f8 na Trgu Republike Hrvatske 8 u Zagrebu, otvorena je izložba fotografija "Otpusno pismo" profesora zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Darije Petkovića.

Riječ je o bolničkom fotografskom dnevniku umjetnika, nastalom tijekom mjesec dana boravka na jedinici intenzivnog liječenja uslijed infekcije virusom COVID-19.

Anita Zlomislić, povjesničarka umjetnosti i autorica predgovora kataloga izložbe napisala je:„Svijet se u svega nekoliko dana suzio na bolničku sobu na jedinici intenzivnog liječenja u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, a život na borbu za svaki dah. Rendgenske snimke pluća pokazuju učinke COVID-19 infekcije: pneumonija i respiratorna insuficijencija. Maska s kisikom olakšava situaciju, ali je otežava spoznaja da je respirator mogući sljedeći stadij kojega preživi samo 50 % bolesnika.

 | Author: Darije Petković Foto: Darije Petković

Bolničkim fotografskim dnevnikom Darije Petković upravo kao da vlastitu fizičku nemoć kompenzira s moći koju pronalazi u izmaknutoj poziciji promatranja posredstvom zaslona mobitela. Kao da stanje bolesti na taj način udaljuje od sama sebe i pretvara ga u izvanjski događaj. 

Pisan u prvom licu, Petkovićev fotoesej „Otpusno pismo“ fotografiju uspostavlja kao egzistencijalnu poziciju koja se u trenucima teške bolesti dodatno potvrđuje, kreirajući prostor slobode ondje gdje se naizgled čini nemogućom. U „Iskustvu slobode“, Jean-Luc Nancy zastupa tezu da vlastiti ‘singularni’ prostor slobode ostvaruje svoj smisao tek u dioništvu s drugima. Jer fotografija nije namijenjena samo svom tvorcu. Za nas druge koji u njoj sudjelujemo kao promatrači fotografija je svjedočanstvo, dokaz nečega o čemu čujemo, ali u što možemo sumnjati dok ne vidimo. Pozvani da vidimo postajemo i sami svjedoci.“

 | Author: Darije Petković Foto: Darije Petković

Izložba ostaje otvorena do 12. prosinca, radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.