Eko 23. siječnja 2020.

Nakon vrećica, Francuska proširila zabranu uporabe jednokratne plastike

Foto: Getty Images
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od 1. siječnja u Francuskoj su zabranjena dodatna tri plastična proizvoda za jednokratnu upotrebu: tanjuri, šalice i štapići za uši. Još više proizvoda bit će zabranjeno sljedeće godine, što će označiti prve korake prema vladinom cilju ukidanja sve plastike za jednokratnu upotrebu do 2040. godine.

Proizvodi poput plastičnih tanjura i čaša te štapića za uho koriste se samo jednom, a u okolišu ostaju više stotina godina. 

Sve je teže zanemariti utjecaje plastičnoga onečišćenja, a Francuska je s prvim koracima krenula od 1. siječnja, sa spomenutim proizvodima, dok će od 1. siječnja 2021. krenuti zabrana plastičnih slamki i pribora za jelo, plastičnih poklopaca za kave, konfeta, spremnika od stiropora i plastične ambalaže za voće i povrće koje će težiti manje od 1,5 kilograma.

Možda te zanima... U Kauflandu u prodaji više nema laganih plastičnih vrećica Eko

Trgovinama koje su spomenute proizvode kupile prije zabrane bit će dozvoljeno njihovo prodavanje narednih šest mjeseci, a odredba uključuje i privremeno izuzeće proizvoda koji su napravljeni od barem 50 % organskih materijala, a koriste se u zdravstvenim ustanovama, zrakoplovnom i željezničkom prijevozu.

No, spomenuta odredba istječe u srpnju 2021., kako bi se osiguralo sve da Francuska postigne dva postavljena cilja - recikliranje 100 % plastike do 2025. godine i uklanjanje sve jednokratne plastike do 2040. godine, prenosi France24.

Osim plastičnih tanjura, čaša i štapića za uha zabranjena je i prodaja plastičnih boca voda u školskim kantinama i u tvrtkama.

Možda te zanima... Tajland zabranio plastične vrećice, a kupci su postali domišljati Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.