Eko 27. srpnja 2017.

Zašto ih volimo: Najzelenije zvijezde Hollywooda

Leonardo--Caprio
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jessica Alba, Leonardo DiCaprio, George Clooney i Robert Redford samo su neki od slavnih glumaca koji su svoju popularnost iskoristili za promoviranje ekološkog djelovanja. Bilo da se radi o proizvodima naorganskoj bazi zaštiti divljine ili upozoravanju na klimatske promjene- poruka koja stiže iz Hollywooda dobar je poticaj na promjenu stava prema svom okolišu.

Zaslugu za masovno osvješćivanje javnosti valja pripisati i slavnima diljem svijeta. Ove strastveno "zelene" zvijezde svojim su utjecajem proširile spoznaju da svaki pojedinac mora voditi više brige o okolišu.

Ekološki svjesna mama

Posljednjih je godina u vrh ekološkog aktivizma uskočila i ljupka Jessica Alba, koja se ovim angažmanom odmaknula od svojih filmskih uloga i postala sudionicom ozbiljnih javnih tema.

Glumica je izjavila kako je tek s odlukom da osnuje obitelj postala ekološki svjesna, jer se brinula o dobrobiti djece koju će roditi. Osnovala je tvrtku The Honest Company (čestita kompanija), koja sve svoje proizvode - od pelena i maramica na bazi bilja do organskog balzama za bebe - izrađuje bez štetnih kemikalija.

Izdala je knjigu "Honest Life", a tema knjige je život bez toksina, u skladu s prirodom. Organizacija "Safer Chemicals, Healthy Families" (Sigurnije kemikalije, zdravije obitelji) izabrala je Albu kao predstavnicu svoje borbe protiv toksina u tijelu, domu i okolišu.

Ekologija i gluma - idealna kombinacija

Političar i bivši potpredsjednik SAD-a, Al Gore je vatreni eko-aktivist koji je dokumentarnim filmom "Neugodna istina" srušio brane ekološke svijesti u javnosti i time osigurao niz velikih ekoloških projekata.

Glumac Leonardo DiCaprio godinama je istaknuti pobornik zelene politike. DiCaprio je iskoristio svoj zvjezdani status te producirao i pripovijedao u "Eleventh Hour", dokumentarcu s ekološkom tematikom.

Legendarni Robert Redford je osobno vodio kampanju za zaštitu divljine u Utahu, proveo trideset godina u upravi Vijeća za obranu prirodnih resursa i potaknuo nekoliko gradonačelnika Sjedinjenih Država da daju prioritet projektima koji se tiču klimatskih promjena u njihovim gradovima.

Najveći doprinos Georgea Clooneyja promicanju ekologije je osnivanje OilChangea, kampanje koja je imala za cilj zaustaviti američku ovisnost o uvoznoj nafti.

Turneja na zeleni način

Domaćin TV showa "Život s Edom", Ed Begley Jr. živi ono što promiče u showu. Od smeća radi kompost, a energiju za kuću dobiva iz termalne i sunčeve energije.

Glumac Edward Norton organizirao je program pod nazivom BP Solar Neighbours. Ideja je da se uključe i ostale poznate osobe pa svaki put kad netko od njih kupi solarni panel za svoj dom tvrtka BP donira solarni panel jednoj od obitelji koje si to ne mogu priuštiti.

Grunge grupa Pearl Jam tijekom turneje izvodi i procjenu utjecaja turneje na okoliš. Provjerava se nabavni lanac, mjesto gdje su proizvedeni CD-i, koje kemikalije su upotrebljene, kojim putem se distribuiraju i drugo. Partneri su nekoliko organizacija koje se zalažu za smanjenje emisije ugljika vezano za dolazak milijuna ljudi na njihove koncerte.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.