Eko 14. listopada 2016.

Najveći rasadnik bakterija u kućanstvu, a nije wc

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U prosječnom kućanstvu živi nekoliko stotina tisuća gljivica i bakterija koje uglavnom sami unosimo u dom, a zatim ih “zaraženim” predmetima raznosimo dalje. Perilica rublja jedno je od najopasnijih legla bakterija.

Samo jednom turom donjeg rublja u perilicu može se prenijeti sto milijuna bakterija Escherichie coli, koja se zatim lako prenosi na ostatak rublja i u perilicu tijekom pranja. Simptomi infekcije E. coli su grčevi u trbuhu, mučnina i povraćanje, a neke njezine vrste mogu izazvati anemiju, infekcije urinarnog trakta, pa čak i otkazivanje bubrega. Američki znanstvenici otkrili su da se u 30 posto perilica nalazi bakterija E. coli jer lako preživi pranje na nižim temperaturama. E. Coli “voli” vlagu jer se tada lako razmnožava, pa je perilica mnogo opasnija od zahodske školjke koja je presuha za širenje bacila. Najbolje što možeš učiniti je jedanput mjesečno dezinficirati perilicu - u prostor za deterdžent ubaci dvije šalice izbjeljivača i pusti je da radi na prazno. 
 

Mobiteli i tableti gori od wc školjki

Misliš li da su fekalne bakterije najčešći gost zahoda, varaš se. Daska za rezanje sadrži 200 puta više ovih bakterija nego WC školjka. One obožavaju unutarnje organe životinja, pa se lako nastanjuju na daskama tijekom pripremanja hrane. Jedna od najraširenijih fekalnih bakterija je stafilokok, najčešći uzročnik probavnih bolesti i trovanja hranom. No stafilokok ne “voli” ni daske ni zahode koliko voli tablete i mobitele. Britanski znanstvenici su usporedili 30 tableta, isto toliko pametnih telefona i zahodsku školjku u jednom uredu. Tableti su sadržavali 600 jedinica bakterija stafilokoka po brisu, dok su pametni telefoni sadržavali 140 jedinica ove bakterije, a WC školjka tek 40. Studije su pokazale i da sve više mladih obavlja nuždu s telefonom u ruci, pa ako ne želiš više bakterija na zaslonu, na zahod idi praznih ruku. 
 
Mobitel_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

E. coli "voli" ženske torbe

Nitko ne želi suživot sa  E. coli, stafilokokom i salmonelom, no upravo su ove tri bakterije najčešći stanovnici tepiha, koji su pravo carstvo mrtvih stanica kože, peludi, dlaka ljubimaca i ostataka hrane. Dodaš li tome činjenicu da prosječna osoba otpusti oko milijun i pol mrtvih stanica kože svakih sat vremena, lako je izračunati da na svakom četvornome metru tepiha živi najmanje 200.000 bakterija - gotovo 700 puta više nego na WC školjki. To je dovoljan razlog da jednom godišnje dubinski očistiš sve tepihe jer usisavač ne može dohvatiti najskrivenija mjesta.
 
No zato je lako dohvatiti svaki kutak ručne torbe koja je tri puta prljavija od zahodske školjke, a ako se koristi svakodnevno, bit će prljavija čak deset puta više. Sve bakterije lako se prenose na ostale predmete u torbi, i to najčešće na kreme za ruke, sjajila i ruževe. I u platnene torbama za kupnju često se nalazi E. coli, što upućuje na prisutnost fekalnih tvari i opasnih patogena koji lako dolaze u doticaj s hranom.

Kuhinjske krpe, spužve i slavine rasadnici bakterija

Stafilokok i E. coli obožavaju živjeti na ljudskoj koži, a tamo vrlo lako dolaze putem kuhinjskih spužvica i krpa. Američki znanstvenici otkrili su da najobičnija spužvica sadržava oko 134.000 bakterija, što je 456 puta više od zahodske školjke, a u čak deset posto kuhinjskih krpa prisutna je salmonela. Ipak, spužvice i krpe sadrže najveću količinu E. coli i mnogih fekalnih bakterija, i to zato što ih ne mijenjamo i čistimo onoliko često koliko bismo trebali. Isto vrijedi i za kuhinjske slavine koje imaju 44 puta više bakterija od zahodske školjke, dok one u kuhinji sadrže 20 puta više bakterija nego zahod. Dezinficiraj spužve i kuhinjske krpe svaki dan u mikrovalnoj pećnici ili pomoću antibakterijske tekućine. 
 

Korisni savjeti

  • Na zahodskim daskama postoje bakterije poput E. coli i streptokoka, no od njih nas štiti debela koža naše stražnjice, tvrdi doktor William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti iz medicinskog centra  Vanderbilt te dodaje da je dobro staro pranje ruku i dalje najbolja stvar koju možemo učiniti. Sapun i voda za 50 posto smanjuju mogućnost zaraze probave. 
  • Cijeli dan provela si za tipkovnicom na poslu, a zatim i u javnom prijevozu na putu do kuće. Prva stvar koju primaš je ručka na ulaznim vratima, pa većina bakterija s ruku odlazi upravo tamo. Zato je dobro što češće očistiti sve kvake i ručke u domu, a za to će ti najbolje poslužiti antibakterijske maramice. 
  • Pas koji liže neopranu posudu za hranu pokupio je 2110 bakterija na metar četvorni, no ako slučajno dođe u doticaj sa zahodskom školjkom pokupit će tek 295 različitih bacila. Nakon svakog obroka temeljito očisti posudice svojih ljubimaca, i to vrućom vodom i sapunom, a druga opcija je kombinacija soda bikarbone, tople vode i soli. U suprotnom će se bakterije udvostručiti na ostacima hrane i u posudici, a to je isto kao da čovjek koristi istu vilicu svaki dan bez pranja. Vodite brigu o zdravlju psa ili mačke, baš kao i ostalih ukućana. 
  • Daske je potrebno čistiti nakon svakog pranja jer će se u suprotnom bakterije lako uvući u usjekline nastale tijekom rezanja. Pomiješaj litru vode s dvije žlice izbjeljivača i temeljito izribaj plastične ili drvene daske te dobro isperi.  

Postoje i bakterije koje debljaju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.