Eko Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 31. kolovoza 2018.

Najbolje fitness aktivnosti u šumi koje su dobre za tvoje zdravlje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nekoliko studija je počelo istraživati učinak vježbanja u prirodi i šumi i kakva je razlike u odnosu na vježbanje u teretani i sva su ukazala na benefite koje donosi priroda. Priroda nam poboljšava imunitet, smanjuje stres, a vježbanje u šumi smanjuje i krvni tlak.

Hrvatska ima prekrasnu prirodu, posebice šume, no nažalost šume u Hrvatskoj i u cijelom svijetu polako nestaju. Svake se godine uništi prosječno 13 milijuna hektara šume što je površina Portugala. Ova činjenica može biti posebno zastrašujuće za Hrvatsku jer je ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u Republici Hrvatskoj 2, 688. 687 ha što je 47% kopnene površine. Osim što te nestanak šuma može uplašiti jer bez šuma nema ni nas jer jedno drvo kroz 150 godina proizvede čak 9.900 kg kisika, ono je stanište za 80% biljaka i životinja. 

Stoga, iskoristi bogatstvo šuma koji ti nudi Hrvatska i već danas otiđi vježbati u jednu od njih umjesto u teretanu. Stručnjaci navode da je vježbanje u prirodi lakše upravo zbog količine kisika, zelenila i prirodnog svijetla kojeg nemaš ni u teretani ni u stanu. 

"Vježbanje je lakše, ponekad čak i kad je fizički napornije za čovjeka kad vježba u prirodi", rekao je Mike Rogerson, istraživač u Green Exercise Research Team sa Sveučilišta Essex. 

Hodanje kroz šumu 

Probaj teretanu zamijeniti odlaskom u šumu i moći ćeš odraditi trening kao što bi ga odradila i u teretani. Započni cardio vježbom poput hodanja, a svaka uzbrdica i neravnina na koju naiđeš može ti pojačati trening i vježbanje. Osim toga, gotovo svi nacionalni parkovi i parkovi prirode imaju šumske putove pa se ne moraš bojati ići kroz njih jer su ih prošli već sigurno stotine planirana i pješaka poput tebe. 

Bicikliranje 

Uz cardio vježbu kao što je hodanje, možeš dodati i bicikliranje kroz šumu koje će ti u nekim dijelovima staze biti naporno pogotovo ako se pokušavaš popeti na brdo strmom padinom. Mnoga planinarska društva mogu te provesti kroz put i pokazati biciklističke staze koje će ti pomoći da vježbaš u šumi. Takvi šumski putovi su dostupni i mladima i starima. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Joga

"Osobno vjerujem da je joga druga najzdravija stvar koju možeš učiniti. Najzdravije je imati intimnu vezu s prirodom", rekao je Eoin Fin, instruktor joge u Santa Cruzu, Kalifornija koji provodi dosta vremena na otvorenom. Pronađi mjesto u šumi koje je dovoljno čvrsto, ali da je ipak udobna površina i vježbaj. 

Sportsko penjanje

Ovo može biti tvoj najjači trening snage. Kada razmotrimo raspon tjelesnog kretanja koji je dostupan i često neophodan u prirodi u usporedbi s čovjekovim okolišem, jasno je da su izazovi za tijelo daleko raznolikiji. Ako si u teretani, položaji ruku su ti isti, ali ako se pokušavaš penjati ili uhvatiti neku granu, svaki dio šume je drugačiji u smislu obujma, orijentacije, teksture i kuta. To znači da će ti svaki trening biti drugačiji. 

  • Kako bi zadržala ovu mogućnost odlaska u šumu i vježbanja, potrebno ih je zaštiti jer ćeš tako zaštiti i sebe.
  • Znaš li 12-20 % emisija stakleničkih plinova u svijetu, koji prouzrokuju klimatske promjene, izazvano je upravo krčenjem šuma? 
  • Doprinosi zaštiti šume kako bi i one mogle zaštiti tebe. 

Samo prošle godine u Hrvatskoj je u požarima izgorjelo šume veličine Berlina. Nadoknadi gubitak i posadi virtualno drvo u nekoliko klikova, a INA će za tebe posaditi pravu sadnicu na opožarenom području. Napravi korak dalje i ukratko napiši što si ti ikada napravio za okoliš i osiguraj si priliku da postaneš Eko junak i osvojiš nagradu. Na kraju projekta INA i Zdrava Krava odabrat će Eko junaka koji će osvojiti nagradu i digitalnu Eko povelju. Podijeli ovu informaciju sa svojim prijateljima i osobama koje su svjesne koliko je ekologija bitna jer samo zajedničkim djelovanjem možemo spasiti šume. Ina i Zdrava Krava u ime najbržih Eko junaka posadit će stabla.

Klikni i osvoji bicikl!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.