Eko 05. ožujka 2019.

Moja priča: Kako sam postala virtualna udomiteljica mace bez ušiju

Foto: Mirjana Križan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Virtualno udomiteljstvo je oblik potpore i pomoći udruzi koja brine o napuštenim macama. Prvi korak jest da odabereš macu kojoj želiš pomoći. Svaka udruga odabire minimalan iznos uplate kojim se pokrivaju mjesečni troškovi skrbi o maci, priča nam naša čitateljica Mirjana Križan.

Kako postati virtualni udomitelj, koje su obaveze i dužnosti? Kako si se ti odlučila za ovo, koji je bio tvoj motiv, kako si odabrala životinju?

Navedeni iznos (ili prema želji veći) uplaćuješ na račun udruge uz navođenje svrhe virtualni udomitelj i ime odabrane mace. Potvrdu uplate pošalješ u inbox udruge. Ta daa! Postala si virtualni udomitelj! Osjećaj je dobar, vidjet ćeš!  Moja motivacija je pomoć i zaštita životinja. Svatko od nas može napraviti promjenu, koliko god se ona činila mala, jednoj napuštenoj životinji doslovno znači život.

 | Author: Foto: INA Foto: Foto: INA

Zašto sam odabrala Kung Fu Pandu iz udruge Devet života? Prije svega, uvijek se vodim time da odaberem onu koja ima manje šanse od drugih. Kung Fu Panda me podsjetio na jednu posebnu macu koju je moja obitelj udomila kada sam imala 8 godina.

Dala sam joj ime Debela i bila je moje najdraže stvorenje sljedećih 14 godina. U zadnjoj godini života oboljela je od karcinoma ušiju kojeg smo operirali dva puta. Ne znam znaš li, no bijelim macama (i pretežito bijelim, poput moje) su uši jako osjetljive na sunce te se ne bi smjele previše izlagati istom. Zadnjih šest mjeseci se u potpunosti opravila i bila je najsmješnija okruglasta maca bez ušiju. Posebna i vesela.

Kung Fu Panda je također preživio karcinom ušiju i sada je savršeno poseban i čeka svog savršenog udomitelja. Onog koji će ga vidjeti srcem. Apeliram na sve koji su u mogućnosti da udome ovog mališana koji je star tek godinu dana, potpuno zdrav i nježne naravi koji će se prilagoditi svakom domu. Pročitaj njegovu priču!

 | Author: Foto: INA Foto: Foto: INA

Koji iznose trebaju uplaćivati i koliko često?

Minimalna donacija koju je odredila udruga Devet života jest 50 kn, no ukoliko ti mogućnosti dozvoljavaju, donacija u većem iznosu je, naravno, dobrodošla. Radi se o uplati na mjesečnoj bazi te se njome pokrivaju mjesečni troškovi hrane, pijeska i veterinarskih troškova. Sve mace koji željno iščekuju svog virtualnog udomitelju možeš pronaći ovdje.

 | Author: Mirjana Križan Foto: Mirjana Križan

Koliko udomiteljstvo traje? Može li se ta životinja posjećivati?

Virtualno udomiteljstvo traje sve dok se skrbiš o odabranoj maci kroz mjesečne uplate. To može biti do njezinog udomljenja ili sve dok ti tvoje mogućnosti dozvoljavaju.

Mace se, u pravilu, ne mogu posjećivati jer ne postoji sklonište. One žive u domovima volontera i kod privremenih čuvalica. U Hrvatskoj gradske vlasti još uvijek nemaju sluha za problem napuštenih maca, no udruge se bore za osiguranje prostora koje će im omogućiti kvalitetnije djelovanje te se nadaju skorom rješenju ovog dugogodišnjeg problema.

I za kraj, inspirirajuća Jane Goodall je jednom rekla da ne prođe niti jedan dan bez tvog utjecaja na svijet oko tebe, ono što činiš radi promjenu.

Budi nečija promjena, postani virtualni udomitelj, poručuje Mirjana!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.