Eko 06. prosinca 2011.

Moj božićni šoping u eko duhu

Eko-Poklon
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Blagdani su vrijeme veselja jer nema ništa ljepše od predaje poklona nekome koga voliš. A nije loše ni primiti dar. Ipak, posljedica božićnih darivanja može biti gomila bačene ambalaže i šteta za tvoj okoliš. Kako bi očuvala čistoću u iskustvu darivanja slijedi naše naputke za kupovinu. Neka tvoj blagdanski šoping bude zelen kao božićno drvce!

Napravi popis i odredi limit!

Prije kupovine sastavi popis ljudi kojima planiraš nešto darovati i predmeta koje namjeravaš kupiti. Naznači i gornji limit sredstava koja si možeš priuštiti. Reklamne agencije su veliki majstori za navođenje nedužnih građana na prekomjernu potrošnju. Ako Djed Mraz može nositi popis darova, možeš i ti.

Prije plaćanja provjeri proizvod i proizvođača. Organizacije Greenpeace, HealthyToys.org i Rainforest Action Network objavljuju rang-liste kompanija prema tome koliko su njihovi proizvodi u skladu ili u suprotnosti s okolišem. Primjerice, Nokia i Sony su prema Greenpeaceu najpozitivnije nastrojeni prema okolišu. Neki su proizvođači igračaka i književni nakladnici stavljeni na crnu listu jer koriste štetne materijale ili se oslanjaju na tehnike proizvodnje koje štete okolišu.

Pripazi na ambalažu

Ako si senzibilizirana za pitanje okoliša i kad god možeš nabavljaš predmete od recikliranih i lako razgradivih materijala, tada sigurno želiš jednaki kriterij primijeniti i na ambalažu. Bilo onu koju ti koristiš za umatanje i nošenje poklona, ili onu u kojemu ih trgovci isporučuju. Što je manja potražnja za ambalažom poput plastične, koja se ne da reciklirati, to će je se manje proizvoditi.

Kupi što više poklona od lokalnih proizvođača, obrtnika i umjetnika. Na taj će način novac koji potrošiš ostati unutar zajednice, i što kroz zaradu, što putem poreza pomagati poduzetnicima i infrastrukturi u tvojoj regiji.

Božićna jelka - original ili imitacija?

Koje je božićno drvce ''zelenije'' - pravo, koje se mora saditi, hraniti, štititi pesticidima i čupati, ili umjetno, od teško razgradivih materijala? Nakon složenog izračuna pokazalo se da se više isplati kupiti umjetno - ali samo ako ćeš ga koristiti mnogo godina za redom!

Ako te zanima kako najpovoljnije kupiti božićno drvce, pročitaj vodič za kupovinu božićnog drvca na portalu pametnakuna.hr

Ukoliko želiš svake godine novo drvce, tada je za okoliš manje nepovoljno kupiti pravo drvce. Jer, odbačeno drvce od uobičajenog polivinil-klorida stoljećima će polako propadati na smetlištima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.