Eko 12. kolovoza 2016.

Mladunci u Zoološkom vrtu grada Zagreba pokazali su se pravim odlikašima

1/3
Foto: Promo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mladunci u Zoološkom vrtu grada Zagreba ne strahuju od početka školske godine. I ljetni su im praznici radni. Svaki dan svladavaju novu lekciju životne škole.

Mentori u tome su im u prvom redu roditelji – ponosni mame i tate koji ih hrabro vode kroz igru i istraživanja, ali istodobno i brižno štite od opasnosti.

Posebno je veselo na Lavljoj stijeni Kidepo. Razigrana dva mladunca lavova Lea i Nyote odvažno istražuju vanjsku nastambu. Tamo provode veći dio dana, čak i kad nakon naporne igre i učenja odluče malo ubiti oko. Kad su pak u najvećoj akciji, lavići se trude imitirati roditelje. Tako, među ostalim, na stablima pokušavaju oštriti pandže što odrasli lavovi koriste i za označavanje teritorija. Potvrda je to da će se zagrebački mladci razviti u prave kraljeve životinja.

Nedaleko od te rezidencije u Vrtu se može vidjeti nastamba južnoameričkih životinja. Tamo se alpaka Inka razvija u pravu mladu damu, a vesela dječja razigranost krasi igru malih mara, simpatičnih glodavaca podrijetlom iz Argentine. Bogatstvo faune njihova kontinenta predstavljaju i smeđi kapucini te nosati rakuni. Mladunac kapucina najčešće se može vidjeti kako je čvrsto privijen uz majku, no svakim danom sve više hrabrosti pokazuje i za samostalno istraživanje svijeta.

Nekoliko metara ispod grana na kojima provodi veći dio dana, svoje je mjesto pod suncem pronašao mali nosati rakun. On u sigurnosti svoje skupine marljivo pretražuje tlo i biljke kojima je okružen.

"Životinje u Vrtu, a posebno mladunci najbolji su ambasadori svojih rođaka u divljini. Ako će neko naše mladunče potaknuti građane da budu obzirniji prema prirodi, a posebice ako svojim ponašanjem pomognu očuvanju ugroženih životinjskih vrsta, činimo dobru stvar", rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

U Zoološkom je vrtu završeno asfaltiranje aleja, a kako bi posjetitelji mogli lakše prići većini nastambi tijekom produljenog vikenda, nakratko će se zaustaviti građevinski radovi u sklopu modernizacije Vrta. Do kraja prve faze modernizacije što se očekuje tijekom jeseni, ulaz za djecu do sedam godina je besplatan, ona od 7 do 14 godina plaćaju ulaznice 15, a stariji 20 kuna. Vrt je svakodnevno otvoren između 9 i 20, a blagajna se zatvara u 18.30 sati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.