Eko 17. lipnja 2011.

Mimikrija žabe najbolja eko fotografija

Margareta-Maletic-Mimikrija_1
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Između tri eko fotografije koje su ušle u uži izbor za Green City Awards nagradu, stručni žiri i čitatelji portala Zdrava Krava najboljom su proglasili fotografiju Margarete Maletić, koja prikazuje mimikriju žabe

Najbolja eko fotografija

Zbrajanjem glasova stručnog žirija i čitatelja portala Zdrava Krava za najbolju eko fotografiju odabrana je fotografija Margarete Maletić, na kojoj je prikazana mimikrija žabe.

Autorica pobjedničke fotografije, Margareta Maletić zaposlenica je ekološkog društva "Zeleni Osijek", te za tu udrugu vodi knjigovodstveno-računovodstvene poslove, a fotografijom se bavi amaterski. Posebno uživa u snimanju motiva prirode i životinja.

Osim Margaretine fotografije, u užem izboru za nabolju eko fotografiju nalazile su se fotografije Željka Gubijana, koja prikazuje trenutak nježnosti između orla i njegovog ptića, te Romea Ibriševića, koji je uslikao onečišćen izgled kupališta na rijeci Dobri.

Priroda kao inspiracija

Željko Gubijan rođen je 1957. godine u Potočecu. Diplomirao je na Šumarskom fakultetu, a zaposlen je u šumariji Vrbovec. Samouki je fotoamater. Prizore iz životne i radne sredine amaterski bilježi dugi niz godina, ali motivi iz prirode, posebno iz šuma i planina, najdraži su interes njegovog objektiva.

Zadnjih godina fotografska preokupacija mu je pronalaženje rijetkih, zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta u našem prirodnom okružju koje su malo poznate ili potpuno nepoznate javnosti.

Pri snimanju takvih motiva pažnja je usmjerena na sadržaj fotografije nauštrb kreativnosti i tehničke kvalitete jer se ti motivi snimaju u fotografski nepovoljnim uvjetima. Svrha takve fotografije je dokumentarna i obrazovna.

Romeo Ibrišević fotografiju i novinarstvo učio je u srednjoškolskom Centru za kulturu i umjetnost u Zagrebu. Radio je kao Vjesnikov fotoreporter, a u doba Domovinskog rata fotografira na terenu te sudjeluje na antiratnim izložbama "Oči istine" i "Slike rata". Nakon 20-ak godina dnevnog novinarstva radi kao urednik fotografije u časopisu Tena i Auto blic. 

Trenutno je slobodni umjetnik, panoramskom kamerom snima prirodne ljepote i pokretač je akcije "Očistimo Hrvatsku od auto olupina".

Zaslužena priznanja

Svečana dodjela Green City Awards nagrada održana je 16. lipnja, u dvorani Tucman, a osim u kategoriji najbolje eko fotografije, dodijeljene su nagrade za najbolji eko edukativni projekt, najbolju eko ambalažu, najbolju eko akciju, najbolju eko fotografiju, najbolji eko dokumentarni film, korporativno dostignuće u zaštiti okoliša, eko kampanju i najbolju eko inovaciju.

O pobjednicima u devet kategorija odlučivao je stručni žiri u kojem su svoj doprinos dali Rajko Ružićka iz Hrvatske gospodarske komore, Jasna Duspara, urednica portala ˝Zdrava krava˝, Nevenka Preradović kao predstavnica Grada Zagreba, Marta Brkić, članica Upravnog odbora Hrvatske udruge stručnjaka u zaštiti prirode i okoliša te Mladen Iličković, urednik Eko zone na HRT-u.

Sačuvaj okoliš

Green City Project akcija je koja se ove godine održala po drugi puta, a bila je posvećena UN-ovoj Međunarodnoj godini šuma. Projektom se kroz niz događaja zabavno edukativnog sadržaja želi osvijestiti javnost o važnosti ekološkog djelovanja. 

U sklopu projekta odvijala se i akcija 'Zeleni korak' u kojoj je 105 osnovnih škola sudjelovalo u skupljanju starog papira, te je prikupljeno 370 tona starog papira i spašeno 1244 m3 šuma.

Green City Awards zamišljene su kao kruna cjelokupnog projekta kojom su odana zaslužena priznanja najistaknutijima u polju ekološkog angažmana.

Organizator projekta je Marko Lasić-Nered, a generalni pokrovitelji Konzum, Zagrebačka banka, VIP-net i Pliva.

Više info: Green City Project

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.