Eko 16. rujna 2015.

Maskota Činči u borbi protiv krzna

Cinc-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ministar Tihomir Jakovina u dopisu Hrvatskom saboru, i prije povjerenstva koje je trebalo odlučiti o tome, napisao je da će izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj dopustiti uzgoj činčila radi krzna, unatoč činjenici da je prošlo osam godina prijelaznog razdoblja, znatnom padu uzgoja te jasnoj volji političara i javnosti

Tim povodom predstavnik činčila, maskota Činči, predala je pismo ministru Jakovini, u Ministarstvu poljoprivrede. Prijatelji životinja u cijelosti prenose Činčino pismo:

Zabrana uzgoja

Poštovani ministre,

kada je Vaš prethodnik 2006. godine potpisao Zakon o zaštiti životinja kojim je zabranio i uzgoj životinja radi krzna, bili smo zahvalni što se Hrvatska ujedinila i složno stala u našu zaštitu te time pokazala političku i etičku zrelost. Nadale smo se da će nakon 10 godina onoga što nazivate 'prijelaznim razdobljem' našim patnjama doći kraj.

Umjesto toga, doživjele smo novu spoznaju da je čovjek sposoban za najveća zla i da je njegova bešćutnost bezgranična. Netko drugi na Vašem mjestu koristio bi svoju moć i poticao humane i napredne vrijednosti, a ne nezaustavljivu pohlepu ljudske vrste za gomilanjem profita na krvi nedužnih. Kako drukčije objasniti nakanu da se iz zabrane uzgoja životinja radi krzna izuzmu upravo činčile, jedine životinje koje u Hrvatskoj uzgajaju iz tog razloga?

Naše pismo proizlazi iz pukog očaja i strave smrti koja nas čeka, samo zato što smo rođene s krznom. Ono što je Vama samo krzno, luksuzni odjevni predmet, za nas znači život. Ono što je nekima moderno ili seksi, nama je samo ono što i jest – oderana koža, mnogi ugašeni nevidljivi životi za koje biste trebali mariti.

Doživotno zatočeništvo

Kada ugledate male kaveze u kojima nas drže, vidite tek slatke male životinje kako pasivno sjede ili leže. Nije Vam stalo jer niste, poput nas, osuđeni na doživotno zatočeništvo, i to samo zato što smo činčile. Skučene, bez mogućnosti skakanja, što nam je prirodno kao i Vama hodanje, osuđene na dosadu života u kavezu, neprekidno izložene stresu, mnoge od nas beskonačno ponavljaju iste pokrete u kavezu, odbijaju hranu, grizu svoje ili tuđe krzno, uši i repove.

Inspektori ne stignu niti provjeriti prijave građana zbog lošeg postupanja prema psima i mačkama, a očekujete da će posjećivati uzgajivače i provjeravati jesmo li bolesne, hrane li nas ispravno, ležimo li u kavezu u bolovima, imamo li mogućnost kupanja u pijesku?

Znate li da smo u prirodi monogamne, a da nas uzgajivači prisiljavaju na parenje s više partnera? Oko vrata stave nam ogrlice koje su šire od veličine prolaza, kako ne bismo mogle izaći iz kaveza, a do nas se mogu kretati jedino mužjaci kako bi nas oplodili. U Vašem svijetu to bi se nazvalo silovanjem i ropstvom, no opravdava se kada se radi o nama.

Znate li da za jednu bundu ubiju do 200 činčila? Znate li kako zvuči agonija stravičnog ubijanja injekcijom otopine kloralhidrata u trbušnu šupljinu, lomljenjem vrata, strujnim udarom kroz elektrode postavljene na usta i noge, gušenjem visokim koncentracijama plinova u komorama za ubijanje? Cvilimo, nemoćne da pobjegnemo od krajnjeg užasa.

Male i nježne životinje

Ne vraćajte Hrvatsku među zaostale države kojima je profit nekolicine pojedinaca važniji od vrednovanja života! Nošenje krzna i dodataka od krzna odraz je etičke i ekološke neosviještenosti i krajnje primitivnosti. Jeste li spremni biti zapamćeni kao ministar koji je zbog ljudske obijesti potpisao smrtnu presudu za tako mnogo nas?

Ljudi nas vole jer smo male i nježne, i volimo život kao i sva druga bića, te se zgražaju što želite da nas dalje muče i ubijaju radi krzna. Većina uzgajivača ispoštovala je prijelazno razdoblje i prestala je s uzgojem, sve vodeće političke stranke, uključujući Vašu, izjasnile su se protiv uzgoja životinja radi krzna, a i kameno doba odavno je iza nas.

Molim Vas da poštujete volju svojih građana, Vlade i saborskih zastupnika koji su izglasali Zakon o zaštiti životinja, a ponajprije poštujte naše pravo na život jer naše krzno pripada nama! Time ćete dati i velik doprinos zaštiti okoliša. Ne ostavljajte budućnosti krzna s naših oderanih tijela nego ponosno zadržite zabranu uzgoja životinja radi krzna!

Srdačan pozdrav,

Činči, uime svih činčila u kavezima

Više informacija o tome kako pomoći činčilama i uključiti se u kampanju 'Za Hrvatsku bez krzna' saznaj na www.prijatelji-zivotinja.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.