Eko 13. travnja 2010.

Ljekoviti recepti šumskog kuhara

Zkanton
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na Zdravoj kravi i 24sata TV-u prati avanture šumskog kuhara Antona Rudana koji će ti pokazati kako pronaći najzdraviju hranu u prirodi i kako od nje odmah pripremiti ukusan obrok ili lijek. Novu epizodu "Šumskog kuhara" objavljujemo na Zdravoj Kravi u petak 2. srpnja prije podne, a na 24sata TV-u emitirat će se 3. srpnja

U prvoj epizodi pogledaj kako napraviti tjesteninu od podbjela...

U drugoj epizodi nauči pripremati popećke od preslice i salatu od jaglaca...

Recept za pljeskavice od šparoga šumski kuhar otkriva ti u trećoj epizodi!

Kako pripremiti ljekovitu pitu od koprive nauči u četvrtoj epoizodi!

U petoj epizodi saznaj kako od omage, koja raste uz more, možeš napraviti slasno varivo!

U šestoj epizodi nauči pripremiti smotuljke za pomoć u mršavljenju!

Sedma epizoda donosi ti recept za palačinke od bazge!

Kako skuhati vegetarijansku juhu od medvjeđe šape saznaj u osmoj epizodi!

Saznaj i kako možeš napraviti ukusno jelo s koromačem!

Nove epizode "Šumskog kuhara" objavljivat ćemo svakog tjedna, a sada ti predstavljamo redatelja i voditelja serijala, šumskog kuhara glavom i bradom:

Anton Rudan autor je knjige "Kuharica ljekovitog jestivog bilja". Suosnivač je i predsjednik grupe za umjetničku orijentaciju "Mala Scena" u kojoj radi kao redatelj i kamerman. Bio je i urednik i voditelj radijskih emisija o zdravom životu, a prije dvije godine pokrenuo je projekt pod nazivom "Lovac na bilje" unutar kojeg snima, uređuje i vodi istoimeni dokumentarni TV serijal. 

Aktivno se bavi biciklizmom, planinarenjem i sportovima na vodi. Voditelj je projekta pod nazivom Opstanak, u kojem govori o zaštiti prirode i tehnikama preživljavanja u prirodi. Jedan je od instruktora u prvoj hrvatskoj školi preživljavanja, redovito drži predavanja u hrvatskim planinarskim društvima, a sudjelovao je i u ekspediciji na Himalaju. Otac je troje djece i kreator različitih ljekovitih tretmana i programa poput "Obitelj i priroda" ili "Povlačenje u prirodu".

Drevna jela od samoniklog bilja

Koristeći svoja znanja o prirodi, u serijalu "Šumski kuhar" Anton priprema neobična jela od najzdravijih namirnica i samoniklog bilja koje pronađe tijekom hodanja po prirodi - uz more, po planinama, uz rijeke. U svakoj epizodi podučava kako ubrati jednu ili dvije samonikle biljke i pripremiti jedan recept ili lijek. Također pokazuje tehnike paljenja vatre i pripreme hrane na otvorenom.

Kako sam kaže, cilj "Šumskog kuhara" je da nas poduči određenom načinu pripreme jela te pokrene osjetila i maštu. Tema serijala približava nas znanju koje je čovjek koristio i razvijao milijunima godina, a u ovom razdoblju povijesti, odvajanjem ljudi od prirode, ta znanja polako odumiru.

"Osnovna zamisao serijala je kroz kuhinju na otvorenom, približiti upotrebu samoniklog bilja i suživota sa biljnim svijetom. Obišli smo različita područja od kontinentalnog do primorskog kraja i otoka te predstavili najveća bogatstva na području biljne raznolikosti, hrane i kuhinjskih recepata te prekrasnih krajolika.

Naravno tu je i recesijski dio priče, ova hrana je vrhunski zdrava, a besplatna, te je za nju zainteresirano sve više ljudi. Sukladno povećanju interesa za teme o zdravoj prehrani i zdravom životu općenito, raste i interes za ovom drevnom vrstom hrane", kaže Anton Rudan.

Smatra da će serijal mladima biti zanimljiv zbog adrenalinskog sadržaja, a starijima zbog tema kao što su ljekovite biljke i kuhinja.

Više info: www.lovacnabilje.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.