Eko 01. lipnja 2016.

Leopardi - najugroženije velike mačke

Leopardica2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rijetki amurski leopard novi je stanovnik bečkog zoološkog vrta. Leopardi se ubrajaju u najelegantnije i istovremeno najugroženije velike mačke. Amurski leopard je pri tom ugrožen od istrebljenja i može ga se naći još samo u šumama ruske regije Amur

No, pošle je godine i tamo zabilježeno svega 57 jedinki. Kroz povijest je glavni razlog njihova nestanka predstavljalo izlovljavanje jer su bili jako cijenjeni zbog svog karakterističnog krzna, a danas je to gubitak životnog prostora. Budući da leopardi imaju sve manje hrane, napadaju i domaće životinje zbog čeka ih seljani često ubijaju.

Zoo životinja 2016.

Zoološko društvo za zaštitu vrsta i populacija (ZGAP) stoga je leoparda proglasilo ''Zoo životinjom 2016''.Tim povodom je i u bečki zoološki vrt Tiergarten Schönbrunn pristigla ženka amurskog leoparda imenom Ida. Ida je rođena 26. siječnja 2015. u zoološkom vrtu Olmütz u Češkoj, a u Schönbrunnu je smještena u bivšu nastambu jaguara.

Na jesen bi trebala dobiti i muško društvo, a razmnožavanje ovih jedinstvenih životinja u europskim zoološkim vrtovima provodi se u okviru Europskog programa očuvanja ugroženih vrsta (EEP).

Klikni za pande koje će ti izmamiti osmijeh!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.