Eko Eko dom 02. lipnja 2016.

Kako ručnike što dulje zadržati mekanim i čistim?

Ručnici
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobro znamo kako je danas teško kupiti kvalitetne, pamučne ručnike. Ujedno je i teško ručnike zadržati mekanim, ali i mirisnim i čistim. Zbog vlage, načina pranja i sušenja čak i ručnici s visokim udjelom pamuka gube svoju kvalitetu. Ujedno, što je ručnik teži to je kvalitetniji i bolje upija vodu. Ipak, bez obzira na kvalitetu ručnik ima svoj rok trajanja te ga treba mijenjati kada se istroši. U nastavku donosimo što sve treba izbjegavati, kako bi ručnik trajao što dulje

  • Vješanje ručnika na ručnik - ako je ručnik mokar nemoj ga vješati na vješalicu nego već na sušilo jer će se samo tako u potpunosti osušiti. Kada se posuši, nemoj vješati jedan ručnik na drugi jer postoji mogućnost da su još uvijek mokri na nekim dijelovima te će se među slojevima više ručnika zbog vlage razmnožiti bakterije i plijesan.
  • Neredovito pranje ručnika - ručnici će postati tamni i smrdljivi ako se ne peru dovoljno često. Stoga se preporučuje pranje nakon svaka četvrte do pete upotrebe nakon tuširanja. Ručnike za ruke bi također trebalo mijenjati što češće, a ako imaš veliku obitelj to bi trebalo biti svakih par dana.
  • Koristiš isti ručnik prečesto - ako svaki član obitelj ima samo jedan ili dva ručnika, tako će se oni često koristiti te češće prati što dovodi do bržeg izvlačenja pamučnih petlji, a samim time se smanjuje njihova moć upijanja. Stoga je poželjno za svakog člana imat set od primjerice 5 ručnika. Kako bi svatko imao poseban set, moguće je kupiti ručnike u različitim bojama, za svakog člana po jedna boju koju može sam odabrati.
  • Koristiš previše deterdženta prilikom pranja ručnika - možda misliš da je pri pranju rublja i tkanina poput ručnika potrebno dodati nešto više deterdženta kako bi bili posebno čisti. No, takva praksa je sasvim pogrešna jer kako ručnici imaju mogućnost jačeg upijanja isto tako često zadržavaju višak pjene nastale prilikom pranja. Ako je količina deterdženta puno veća od preporučene, u procesu pranja se stvara velika količina pjene koju ručnici upijaju te ju nije moguće isprati u procesu ispiranja. Nakon sušenja na ručnicima može ostati neobičan miris, a pjena koja se osušila u vlaknima privlačit će bakterije i plijesan. Ujedno će takvi ručnici biti kruti i hrapavi.
  • Ne pereš ručnike u dovoljno tople vode - provjeri oznaku na etiketi ručnika te na taj način odredi pod kojom temperaturom ćeš ih prati u perilici. Naime, bitno je da toplina vode ne uništi tkaninu, ali isto tako da je voda dovoljno vruća kako bi uništila klice i bakterije. 
  • Pretjeruješ s omekšivačem - previše omekšivača prilikom svakog pranja može smanjiti moć upijanja tkanine. Stoga svakako omekšivač razrjeđuj s vodom i doziraj prema preporukama, a ujedno pokušaj pri svakom trećem ili četvrtom pranju izostaviti omekšivač.

Saznaj koliko često moraš prati svoje ručnike!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.