Eko 22. travnja 2020.

Kornjača Huanita uginula u Puli jer je progutala plastične čepove

Foto: Aquarium/24sata
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Velika glavata želva Huanita u utorak je uginula u pulskom Centru za oporavak morskih kornjača “Aquariumu”. Nesretna kornjača je doslovno uginula zbog dva žuta, plastična čepa koja su prilikom obdukcije pronašli u njezinim crijevima djelatnici Aquariuma u Puli.

Zbog toga je dugo vremena patila i polako kopnjela. Huanita je prema procjeni bila stara oko 25 godina, težila je 40 kilograma i imala je 68 centimetara dug oklop.

"U Centar za oporavak morskih kornjača stigla je 13. ožujka ove godine, a pronađena je na otoku Lastovu. Prije nego je prevezena u Pulu boravila je u ugovornoj veterinarskoj stanici u Splitu. Njeno stanje pri dolasku u naš centar bilo je vrlo kritično jer je bila pothlađena i s manjim ozljedama uzrokovanim slučajnim udarcem plovila.

Obraštaj na oklopu ukazivao je na to da već dulje vrijeme pluta na površini", rekla nam je ravnateljica Milena Mičić. Kaže i da je pri dolasku u Centar sve poduzeto kako bi bila spašena, odnosno  postepeno su povisivali temperaturu vode u bazenu u kojem je Huanita boravila.

 | Author: Aquarium/24sata Foto: Aquarium/24sata

"Stalno je dobivala infuziju i antibiotik, ali je odbijala hranu. Stoga su obavljeni rendgenski snimci, na kojima nismo uočili nikakve strane predmete. Nakon desetak dana od dolaska u Centar, Huanita je na radost svih nas počela bolje reagirati, pomalo se samostalno hranila.

Mislili smo i nadali se da će sve krenuti na bolje, ali je na žalost bez ikakvih naznaka da joj se stanje pogoršava jednostavno uginula", ispričala je Mičić. Kaže da su čepove pronašli prilikom obdukcije u crijevima koja su bila jako slabo prokrvljena, stenozna i začepljena. Huanita, zbog plastičnih čepova od soka koja je progutala u moru, na žalost nije mogla probavljati hranu pa je uginula.

Možda te zanima... Zbog povišenja temperatura povećava se udio ženki kornjača, a mužjaka sve manje Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.