Eko 928 prikaza 16. lipnja 2015.

Koliko je štetan klima uređaj?

Klim-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom vrućih, sparnih ljetnih mjeseci često boraviš u klimatiziranim prostorima, satima sjediš direktno izložena puhanju hladnog zraka na poslu, ali i u svom domu ili u automobilu? Doznaj može li učestalo izlaganje klima uređajima dovesti do pada imuniteta ili problema s dišnim putevima i kako djeluje na osobe koje pate od alergija i astme pitali smo dr. Leu Homolak

Moderni uređaji ne štete zdravlju

Kod osoba sa zdravstvenim problemima, treba biti posebno oprezan prilikom podešavanja temperature u unutarnjem prostoru, jer izlazak na vrlovisoke vanjske temperature može biti vrlo opasan, pogotovo za osobe s niskim tlakom i starije osobe radi problema cirkulacije. Klima uređaji, ako su pravilno odabrani, odnosno modernih tehnologija te instalirani i održavani, prilikom hlađenja, čišćenja i ovlaživanja zraka ne bi trebali biti opasni po zdravlje ljudi. Štoviše imaju pozitivan učinak kako na zdrave tako i na one koji pate od alergija i astme. 

Isto tako, klima uređaji novije generacije (uključujući i filtriranje, ovlaživanje, hlađenje i dezinfekciju) može se koristiti za osiguravanje čiste, sigurne, hipoalergijske atmosfere kakva je neophodna u bolničkim operacijskim dvoranama i drugim sredinama gdje boravi veliki broj ljudi (primjerice kina i avioni). Međutim, neodržavani klima-uređaji mogu dovesti do širenja mikroorganizama, najčešće Legionelle pneumophilae, odgovorne za legionarske bolesti, i drugih termofilnih aktinomiceta.

Uzrok prehlade nije klima

Bez dodatnog ovlaživanja klima uređaji koji nisu modernih tehnologija, suše zrak u prostoriji što onda uzrokuje sušenje sluznice nosa koja pak slabije pročišćuje zrak koji udišemo (od virusa, bakterija i alergena). Uzrok prehlade ili alergije nije klima uređaj, već bakterije, virusi ili alergeni. Direktno puhanje, isušivanje zraka i izostanak dovođenja svježeg zraka može dovesti do negativnih učinaka klima uređaja i na kožu tako što ju isušuje i time se pogoršavaju stanja raznih dermatitisa i ekcema, ali inovativne moderne tehnologije stvorile su nove klime koje sprječavaju stvaranje ovakvih problema.

Potraži zdravu klimu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.