Eko 10. siječnja 2023.

Klimatski osvrt na 2022: Najtoplije ljeto zabilježeno u Europi

Foto: Pexels Klimatske promjene
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi podaci Copernicus službe za klimatske promjene Europske unije otkrivaju još jednu godinu klimatskih ekstrema s brojnim visokim temperaturnim rekordima i rastućim koncentracijama stakleničkih plinova

Ljeto 2022. bilo je najtoplije zabilježeno u Europi i svaki borealni ljetni mjesec bio je barem treći najtopliji na globalnoj razini. Sveukupno, 2022. je bila druga najtoplija godina zabilježena u Europi, dok je globalno 5. najtoplija zabilježena godina prema ERA5 bazi podataka.

Globalno

  • 2022. bila je 5. najtoplija godina
  • Posljednjih osam godina bilo je osam najtoplijih zabilježenih godina
  • Prosječna godišnja temperatura bila je 0.3°C iznad referentnog razdoblja 1991. - 2020., što je približno 1.2°C više nego u razdoblju 1850. - 1900.
  • Koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi porasle su za otprilike 2.1 ppm, slično stopama posljednjih godina.
  • Koncentracije metana u atmosferi porasle su za blizu 12 ppb, više od prosjeka, ali ispod rekordnih vrijednosti u posljednje dvije godine
  • Uvjeti La Niñe zadržali su se tijekom većeg dijela godine, već treću godinu zaredom

Europa

  • Europa je doživjela svoju drugu najtopliju zabilježenu godinu, topliju od 2020. i samo malo topliju od 2019., 2015. i 2014.
  • Europa je doživjela najtoplije ljeto ikada zabilježeno
  • Jesen je bila treća najtoplija zabilježena
  • Dugotrajni i intenzivni toplinski valovi zahvatili su zapadnu i sjevernu Europu
  • Stalna niska količina oborina u kombinaciji s visokim temperaturama i drugim čimbenicima dovela je do raširenih sušnih uvjeta
  • Najveće ljetne (lipanj-kolovoz) ukupne emisije požara na otvorenim prostorima procijenjene za EU i UK u posljednjih 15 godina. Francuska, Španjolska, Njemačka i Slovenija doživjele su najveće ljetne emisije požara na otvorenim prostorima u najmanje posljednjih 20 godina.

Druge regije

  • Dugotrajni toplinski val pogodio je Pakistan i sjevernu Indiju u proljeće te središnju i istočnu Kinu tijekom ljeta
  • Pakistan je u kolovozu doživio velike poplave kao rezultat ekstremnih oborina
  • Relativno niske temperature i velika količina oborina nad istočnom Australijom 2022. klimatske su značajke koje se obično povezuju s uvjetima La Niñe.
  • U veljači je led na Antarktičkom moru dosegao najniži opseg u 44-godišnjoj satelitskoj evidenciji
  • Tijekom šest mjeseci opseg leda na Antarktičkom moru dosegao je rekordno ili gotovo rekordno niske vrijednosti.


Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) u ime Europske komisije, objavljuje svoj 2022 Global Climate Highlights izvještaj, sažetak prošlogodišnjih temperatura, koncentracija stakleničkih plinova i značajne klimatske i vremenske pojave. Sažetak pokazuje da je oboreno nekoliko visokih temperaturnih rekorda u Europi i diljem svijeta, dok su drugi ekstremni događaji poput suše i poplava pogodili velike regije.

Europa je doživjela najtoplije ljeto ikada zabilježeno, a nekoliko dugotrajnih i intenzivnih toplinskih valova zahvatilo je dijelove zapadne i sjeverne Europe. C3S ponovno naglašava da se ERA5 slaže s drugim široko korištenim skupovima podataka o temperaturi da je temperatura u Europi porasla za više od dva puta od globalnog prosjeka u posljednjih 30 godina i ima najveću stopu porasta od bilo kojeg kontinenta na svijetu.

Mauro Facchini, voditelj promatranja Zemlje pri Glavnoj upravi za obrambenu industriju i svemir, Europska komisija, komentira: „U našim naporima da se uhvatimo u koštac s klimatskim promjenama na globalnoj, europskoj ili nacionalnoj razini jasno je da su visokokvalitetni podaci promatranja Zemlje, informacije i znanje ključni. Copernicus služba za klimatske promjene pruža mjerodavno i pravovremeno praćenje klimatskih promjena koje informira o naporima prilagodbe”.

Globalne temperature: koliko smo blizu probijanju temperaturnih ograničenja postavljenih Pariškim sporazumom?

Tijekom 2022. svijet je doživio svoju petu najtopliju zabilježenu godinu, prema skupu podataka C3S-a ERA5, ali samo s vrlo malom razlikom. Drugi naširoko korišteni skupovi podataka o temperaturi vjerojatno će malo drugačije rangirati 2022. godinu. Do sada su najtoplije godine zabilježene na globalnoj razini 2016., 2020. te 2019. i 2017.


Prema ERA5, prosječna godišnja temperatura bila je 0.3°C iznad referentnog razdoblja 1991.-2020., što je približno 1.2°C više od razdoblja 1850.-1900., koje se obično koristi kao zamjena za predindustrijsko doba. Time je 2022. osma godina zaredom s temperaturama većim od 1°C iznad predindustrijske razine. Nadalje, svaki borealni ljetni mjesec tijekom 2022. bio je barem treći najtopliji na globalnoj razini.


Samantha Burgess, zamjenica direktora Copernicus službe za klimatske promjene, dodaje: "Protekla 2022. bila je još jedna godina klimatskih ekstrema diljem Europe i globalno. Ovi događaji naglašavaju da već doživljavamo razorne posljedice zagrijavanja našeg svijeta. Najnoviji klimatski prikazi za 2022. iz C3S-a pružaju jasne dokaze da će izbjegavanje najgorih posljedica zahtijevati od društva da hitno smanji emisije ugljika i brzo se prilagodi klimatskim promjenama”.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.