Eko 19. lipnja 2018.

Kazna za držanje psa bez mikročipa i do šest tisuća kuna, a za napuštanje 30 tisuća

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prijatelji životinja za skorašnju sezonu godišnjih odmora pripremaju već tradicionalnu kampanju "Obitelj na more, a pas na ulicu?!” u sklopu koje će u hrvatskim gradovima osvanuti jumbo plakati koji će upozoriti na zakonske obaveze i odgovornost svakog skrbnika životinje.

Iznimno prikladna i nužna tema koja se sloganom „Pas čipiran, skrbnik miran” provlači kroz ovogodišnju kampanju udruge Prijatelji životinja ‘’Obitelj na more, a pas na ulicu?!’’ jest zakonska obaveza mikročipiranja pasa kojom se još od 2004. godine nastoji smanjiti broj napuštenih životinja.

Pas Možda te zanima... Mogu li psi nanjušiti trudnoću? Zdravlje Možda te zanima... Psi više slušaju svoje vlasnice nego vlasnike Eko
U sklopu kampanje će na jumbo plakatima upozoriti na zakonske obaveze i odgovornost svakog skrbnika životinje, a ove godine poseban naglasak stavili su na čipiranje te upozorili kako je kazna za držanje psa bez mikročipa i do 6.000 kuna. Prema novom Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje životinja kažnjivo je novčanim iznosom do 30.000 kuna.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Simpatičnom porukom na jumbo plakatima na tu obavezu podsjeća ugledna i omiljena glumica Ksenija Pajić koja je prije pet godina u svoju obitelj udomila sada sedmogodišnju mješanku Amy. "Moja kujica Amy je udomljena, mikročipirana i kastrirana, i vrlo smo ponosni na nju. Cijela obitelj brine o njoj i želimo biti odgovorni skrbnici. Mikročipirali smo ju ne zbog Zakona nego zbog nje, da ju lakše nađemo ako se slučajno izgubi", rekla je Prijateljima životinja Ksenija Pajić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.