Eko 04. svibnja 2022.

Karakter psa ne određuje pasmina, pokazalo je istraživanje

karakter psa ne može se predvidjeti vrstom pasmine
Foto: shuterstock Nova studija je pokazala da su pokušaji pogađanja osobnosti pasmina samo puka nagađanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najnovija studija ispitala je više od 2000 pasa i mišljenja njihovih vlasnika.

Svaka pasmina ima svoju reputaciju pa tako postoje uvjerenja da su labradori najdruželjubiviji i najaktivniji psi ili da su dalmatinci nevjerojatno tvrdoglavi. Međutim, nova studija je pokazala da su pokušaji pogađanja osobnosti pasmina samo puka nagađanja. 

Prema genetskoj analizi koja je ispitala preko 2000 čistokrvnih pasa i mješanaca i odgovore vlasnika pasa, osobine ponašanja pasa nisu specifične za njihove pasmine. Studija je otkrila da su stereotipi koji se pripisuju psima na temelju njihovog uzgoja manje-više mit.

Štoviše, studija je pokazala da, iako podrijetlo pasmine može donekle informirati o sposobnosti psa da reagira na naredbe i smjer, dok su izgledi za predviđanje pasmine da će biti uplašen ili isprovociran podražajima mali. 

"Ponašanje je komplicirano", rekla je doktorica Elinor Karlsson za NBC News. "To uključuje desetke ako ne i stotine promjena u različitim genima i uključuje okoliš. Ideja da biste mogli stvoriti ponašanje i odabrati ga u pasminama za samo 150 godina jednostavno nije imala nikakvog smisla".

Karakteristike proizašle iz evolucije

Karlsson ima doktorat za bioinformatiku, a vodi i projekt pod nazivom Darwin's Dogs koji potiče sve vlasnike pasa da sudjeluju u istraživanju genetske osnove ponašanja pasa. Upravo je taj projekt omogućio odgovore 18 385 vlasnika pasa i kako bi se uzeo uzorak sline 2155 pasa.

"Većina ponašanja za koje smatramo da su karakteristike specifičnih modernih pasmina pasa najvjerojatnije su proizašle iz tisuća godina evolucije od vuka preko divljeg psa do pripitomljenih pasa, i konačno do modernih pasmina", objasnila je Karlsson

Depresija kod pasa Možda te zanima... Depresija kod pasa: Kako je prepoznati i liječiti? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.