Eko 17. prosinca 2018.

Znamo tajnu kako kupiti sve za blagdane, a izbjeći prazan novčanik!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Božić se već jako približio i mnogi su obavili bar dio kupnje. Ali, ima i onih koji sve ostavljaju za posljednji čas, a kada se kupuje na brzinu i pod pritiskom potroši se i najviše novca. Kako izbjeći prazan novčanik u siječnju otkriva Yetunde-Kristina Škorić, direktorica odjela kreditnog posredovanja u Progreso Grupi.

mZ: Kako kupiti poklone kada je ostalo samo nekoliko dana do Božića, a ne potrošiti previše?

YKŠ: Upravo je vrijeme Božića posljednjih godina postalo najskuplji dio godine. Toliko se toga nudi, sve je privlačno i naizgled vrlo povoljno. Želimo kupiti sve! Ako kupnju za Božić nismo obavili na vrijeme, osjećaj da kasnimo može u nama izazvati veliki pritisak. I onda, otpuštamo kočnice i prepuštamo se neplaniranoj i impulzivnoj kupnji koja obično dovodi do prekomjerne potrošnje.U Progresu smo primijetili da se potražnja za kreditima povećava upravo s dolaskom blagdana. Isto tako, mnogi troškove iz prosinca podmiruju kreditima tijekom siječnja i veljače.

Često je teško razmišljati o financijskoj disciplini uz blještavilo ponuda koje nas okružuju. Ali kako bi dočekali siječanj bez ''mamurluka'' u novčaniku, važno je potrošnji pristupiti odgovorno.

Stoga, prije svakog shoppinga, pa tako i ovog predbožićnog, neophodno je napraviti plan i popis onoga što vam zaista treba. Odredite iznose koje možete potrošiti tijekom ovih blagdana i držite se budžeta. Samo discipliniranim pristupom možemo osigurati da nam novčanici u siječnju ne budu potpuno prazni.

Blagdani-Stres | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Kartice treba koristiti razumno, a skuplji pokloni se trebaju kupovati ranije

mZ: Vremena su se promijenila i mnogi osobito mlađi članovi obitelji za Božić očekuju skupe poklone poput mobitela i igraćih konzola. Kada govorimo o obiteljima s prosječnim primanjima kako ispuniti takve želje bez dugoročnih posljedica po kućni budžet?

YKŠ: Odluku o kupnji ovakvih poklona za najmlađe treba donijeti na vrijeme. Mobiteli, igraće konzole i slični proizvodi većinom koštaju i po nekoliko tisuća kuna. Zbog svoje cijene nerijetko se kupuju ''na kredit''. Pri tom se većinom koriste revolving i kreditne kartice što dodatno poskupljuje proizvod i opterećuje budžet.

Zato, preporuka je mjesečno odvajati na stranu dio novca za kupnju skupljih božićnih poklona. Također, potragu za ovim proizvodima možete započeti i puno ranije, jer se cijene, pogotovo tehničke opreme, uvelike razlikuju u maloprodajnim dućanima, a brojne akcije i popusti nude se tijekom cijele godine. Cijene možete usporediti na brojnim portalima koji se bave upravo usporedbom cijena i karakteristika proizvoda.

 | Author: Progreso Grupa Foto: Progreso Grupa Yetunde-Kristina Škorić, direktorica odjela kreditnog posredovanja u Progreso Grupi

mZ: Imate li savjete kako racionalno kupiti hranu i piće za blagdane?

YKŠ: Racionalizacija potrošnje počinje od određivanja budžeta i planiranja što nam je potrebno i za koju priliku. Dobro je posvetiti dio vremena istražujući gdje najpovoljnije možete nabaviti ono što vam treba za blagdanski stol. Veliki supermarketi i centri redovno dostavljaju letke o svojim akcijskim ponudama i popustima. Usporedba cijena prilika je za uštedu.

mZ: Kada je dekoracija doma u pitanju i tu se troškovi znaju oteti kontroli. Kako racionalizirati troškove i na tom polju?

YKŠ: Naravno da svi obožavamo ukrašavati i dekorirati. Svaki dom u Božićnom ruhu izgleda nekako toplije i ugodnije. Uštedjeti možemo tako da ne pretjerujemo. Nije potrebno svake godine kupovati nove ukrase. Uz malo truda i kreativnosti, božićni ukrasi od prethodnih godina sigurno se mogu izvrsno iskoristiti i učiniti dom čarobnim. Osim toga, možemo ispeći medenjake u obliku zvonca, zvijezde ili srca, pa s malo boje za hranu i nekoliko ukrasnih vrpci, načiniti „kuglice“ za bor sa svega nekoliko desetaka kuna. Na isti način, kuglice se mogu kaširati od salveta, načiniti bojenjem češera koje smo prikupili tijekom ljetnih mjeseci ili kreativno saviti od žice. U svakom slučaju, da bismo uštedjeli, možemo mijenjati vrijeme koje utrošimo u kreativan rad, za novac koji platimo kupujući gotove proizvode. Kupnja novog bora ili jelke također predstavlja veliki izdatak jer su borovi svake godine sve skuplji. Iako neki to ne vole, jednokratna investicija u kvalitetni umjetni bor može desetak narednih godina umanjiti pritisak na božićni budžet.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ponekad je refinanciranje rješenje za rasterećenje budžeta

mZ: Za one koji su zakasnili sa štednjom za ovaj Božić, može biti utješno da je pred njima vjerojatno još puno Božića tijekom kojih će moći iskoristiti vaše savjete i ne potrošiti previše. Što biste općenito savjetovali kako pristupiti izvanrednim troškovima (a među takve se mogu uvrstiti i izdaci za blagdane), a ne bankrotirati? Dakle, kako vrijeme možemo pretvoriti u svog saveznika i Božić 2019. dočekati bez stresa bar kada su financije u pitanju?

YKŠ: Kao financijski savjetnici, imamo obvezu skretati pozornost na važnost planiranja i učenja o vođenju budžeta. Iz prakse nam je poznato da većina problema u kućnom budžetu nastaje kada je on preopterećen velikim mjesečnim obvezama po karticama, kreditima, dospjelim troškovima i slično. Kada do toga dođe, važno je reagirati odmah. Ponekad refinanciranjem obveza možete doprinijeti zdravlju budžeta i njegovoj boljoj raspodjeli. Kako svaku godinu započinjemo nekim novim odlukama, možda je pravo vrijeme za razmisliti o važnim pravilima:

Štedite! Nemojte trošiti ono što nemate i plaćajte gotovinom! Ako već ovog siječnja krenete stavljati na stranu pedesetak ili više kuna mjesečno, do idućeg Božića uštedjet ćete dovoljno za kupnju poklona, hrane, pića i dekoracija. Štednja i planiranje budžeta možda nisu baš zabavni, nekad su naporni i teški, ali izazov su koji se isplati.

Kreditne kartice izvrstan su paravan za prikrivanje manjkova u budžetu. Iako one zaista mogu biti vrlo korisne kod izvanrednih troškova, njihovo nerazborito korištenje može uvelike poljuljati financije. Treba voditi računa koliko, kako i na što se troši putem kartica. Tako vas neće ''zateći'' ogromni računi koje ne možete platiti.

Možda te zanima... Konkretni savjeti stručnjaka: Kako izaći iz dugova i uštedjeti uz prosječnu plaću? Psiha i seks Možda te zanima... Video: Kako se osloboditi minusa i dugova na karticama Psiha i seks

Nije još kasno da isplanirate kupnje, ograničite budžet i budete kreativni s poklonima i dekoracijama za ove blagdane! Neka vas predbožićno ludilo shoppinga i potrošnje ne zaokupi toliko da svojim bližnjima zaboravite darivate sebe i svoje vrijeme. To je ipak onaj pravi smisao Božića.

Sretni blagdani!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.