Eko Mijenjam se na zeleno! 21. prosinca 2021.

Kako uštedjeti za blagdane ili bar ne potrošiti više od predviđenog budžeta

Foto: shutterstock Nakon što Božićna zabava završi, mnogi se u Novoj godini suočavaju s minusima na računu

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što Božićna zabava završi, mnogi se u Novoj godini suočavaju s minusima na računu. Božićno slavlje popraćeno je obiljem u vidu bogate trpeze i s puno darova koje primamo i dajemo. Može to netko nazvati konzumerističkim načinom proslave, ali gotovo svi želimo upravo to. Ali ono što ne želimo je grč u želucu i minus na računu u prvim danima Nove godine. Donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti na malim stvarima koje kao što već znamo, čine razliku

Pokloni

Pritisak da se udovolji voljenima i da se djeci pruži savršeni Božić na vrhu je popisa razloga zbog kojih ljudi previše troše tijekom blagdana. Mobiteli, igraće konzole i slični proizvodi većinom koštaju i po nekoliko tisuća kuna i zbog svoje cijene često se kupuju na kredit, zato bi odluku o kupnji ovakvih poklona za najmlađe trebalo donijeti na vrijeme. Ako, ste zakasnili ove godine, pravo je vrijeme da počnete štedjeti za sljedeće blagdane. U svakom slučaju važno je odrediti ukupni budžet za darove, hranu i poklone i držati se toga jer ako trošite iznad svojih mogućnosti onda je to pritisak koji ujedno nameće i drugima. Iz toga može proizaći da se i ti drugi osjećaju pod pritiskom i troše više nego što su planirali kako bi uzvratili istom mjerom. A to u konačnici uništava duh blagdana.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Hrana

Kada su u pitanju hrana i piće racionalizacija potrošnje počinje od određivanja budžeta i planiranja što nam je potrebno i za koju priliku. Dobro je posvetiti dio vremena istražujući gdje najpovoljnije možete nabaviti ono što vam treba za blagdanski stol. Veliki supermarketi i centri redovno dostavljaju letke o svojim akcijskim ponudama i popustima. Usporedba cijena prilika je za uštedu.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Za blagdane se i puno peče te je i tu prilika za uštedu HEP savjetuje kako uštedjeti prilikom pečenja općenito za blagdane:

  • Ako kupujete novu pećnicu,  izaberite energetskog razreda A jer troši i do 40 % manje energije od istog uređaja energetskog razreda D.
  • Kod pečenja su posebno učinkovite pećnice s ventilatorom (vrućim zrakom) koje mogu uštedjeti od 10 do 15 % energije.
  • Pećnicu ne trebate prethodno zagrijavati, osim kod pečenja kolača ili kuhanja posebnih vrsta jela. U svim ostalim slučajevima radi se o bespotrebnom gubitku energije.
  • U pećnici pripremajte samo komade mesa koji su teži od jednog kilograma. Za manje težine je isplativije koristiti električne ploče.
  • Vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi 20 % topline. Unaprijed pripremite rukavice/krpe za izvlačenje.
  • Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer pećnica duže zadržava toplinu te će vaše jelo biti pečeno, a dodatno ćete uštedjeti električnu energiju.
  • Redovito čistite pećnicu, jer zaprljane pećnice troše više energije nego one koje se redovito čiste.

Ukrasi i rasvjeta

Naravno da mnogi obožavaju ukrašavati i dekorirati. Svaki dom u Božićnom ruhu izgleda toplije i ugodnije. Uštedjeti možemo tako da ne pretjerujemo. Nije potrebno svake godine kupovati nove ukrase. Uz malo truda i kreativnosti, božićni ukrasi od prethodnih godina sigurno se mogu izvrsno iskoristiti i učiniti dom čarobnim. Osim toga, možemo ispeći medenjake u obliku zvonca, zvijezde ili srca, pa s malo boje za hranu i nekoliko ukrasnih vrpci, napraviti "kuglice" za bor sa svega nekoliko desetaka kuna. U svakom slučaju, da bismo uštedjeli, možemo mijenjati vrijeme koje utrošimo u kreativan rad za novac koji platimo kupujući gotove proizvode.

HEP savjetuje kako racionalno koristiti božićnu rasvjetu: "Kako vas ne bi iznenadio račun za struju, koristite LED lampice - LED diode troše i do 90 % manje električne energije od klasičnih lampica. Uvijek isključite blagdansku rasvjetu - unutarnju i vanjsku - kada napuštate dom ili odlazite na spavanje".

Nakon uživanja u blagdanskom ručku ili večeri netko treba oprati i posuđe, HEP savjetuje kako i tu uštedjeti: "Pranjem posuđa u perilici trošimo do 60 % manje električne energije i do 85 % manje vode nego kod ručnog pranja."

 
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

I na kraju veliko pitanje: Pravo ili umjetno drvce, donosimo prednosti i nedostatke

Ako svake godine kupujete pravo drvce koliko ćete ga paliti ovisi o vrsti koju odaberete, veličini, ali i periodu kada ga kupujete. Na početku sezone prodaje su skuplja, a kako se Božić bliži i cijene padaju, iako to ne mora biti pravilo. Plastično drvce kupite jednom i možete ga zatim koristiti godinama, ali bitno je prije te odluke ipak znati koje su prednosti i nedostaci pravog i umjetnog drvca.

Pravo božićno drvce za i protiv

  • Za: ima vrlo ugodan miris
  • Protiv: zahtjeva stalno održavanje
  • Za: upija ugljični dioksid i druge štetne stakleničke plinove i ispušta svježi kisik u zrak
  • Protiv: ima ograničen rok trajanja
  • Za: doprinosi održivosti farmi namijenjenih za uzgoj borova
  • Protiv: manje je isplativ

Umjetno drvce za i protiv

  • Za: dugoročno je isplativije
  • Protiv: može izgledati sintetički i lažno
  • Za: postoje plastična drvca otporna na plamen
  • Protiv: mogu biti izrađena od naftnih derivata koji se ne mogu reciklirati
  • Za: nema nereda od otpalih iglica
  • Protiv: potrebno je imati spremište za njegovu pohranu tijekom vremena kada se ne upotrebljava

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.