Eko 18. lipnja 2018.

S gradonačelnikom na Eko pikniku: kako ćemo razvrstavati otpad?

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Zagrebu na jezeru Bundek 17. lipnja održan je Eko piknik u organizaciji Grada Zagreba. Piknik je organiziran pod sloganom „Stavi pravu stvar na pravo mjesto“ s ciljem osvještavanja građana o odgovornijem odnosu prema proizvodnji, razvrstavanju i odlaganju otpada u Gradu Zagrebu te njegovom utjecaju na okoliš i zdravlje stanovnika.

Grad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem prezentirao je sve mjere koje poduzima na području ekologije i zbrinjavanja otpada, ali i kako bi najavio početak procesa razvrstavanja otpada u domaćinstvima.

 | Author: Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Gradonačelnik je pokazao 40 novih kamiona za razvrstavanje otpada, rekao na koje ekološke projekte u Zagrebu je najponosniji te otkrio svoje osobne eko navike, a sve to pogledaj u videu:

Održano je nekoliko radionica za djecu na kojima su se od starog papira i drugih odbačenih materijala izrađivali ukrasni predmeti i suveniri. Anja Jordanić, koordinatorica programa udruge "Priroda za sve" istaknula je da je izuzetno bitno učiti djecu dobrim navikama jer ona upijaju informacije i svoja iskustva prenose i na svoje roditelje, a što je najvažnije te navike će zadržati kao odrasle osobe.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Mirela Strenja i Tomislav Herceg iz službe za odnose s javnošću, Podružnice Čistoće Zagreb pripremili su izložbu o Povijesti Čistoće povodom obilježavanja njezine 95. godišnjice postojanja. Na izložbi su građani mogli vidjeti dokument iz 15. stoljeća, odnosno Gradski statut prema kojem je na ulicu bilo zabranjeno bacati smeće, pepeo, vodu u kojoj se pralo posuđe...

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na Eko pikniku bili su i predstavnici NZJZ "Dr. Andrija Štampar od kojih su građani mogli dobiti savjete kako da se pravilno zaštite od štetnih UV zračenja, ugriza komaraca i krpelja. Prim. mr. sc. Branislava Resanović, dr. med., objasnila je kako se od štetnih sunčevih zračenja treba štiti tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnim mjesecima: "Sunčeve zrake sastoje se od tri spektra a to su svjetlosni i toplinski spektar te UV zračenja. Uz UV zrake postoje A, B i C zrake s tim da su C najopasnije , ali one srećom ne dopiru do nas. Od štetnih UV zraka se osobito treba štititi na morima i jezerima jer na tim mjestima zbog refleksije izloženi smo dvostrukom zračenju. Važno je naglasiti da UV zrake prodiru i pola metra pod vodu, a jako je važno zaštititi djecu jer kaže se da UV zrake koje upijemo do 18. godine predstavljaju 80 posto rizika za kasnije dobivanje melanoma.

Dr. Nika Lazić, educirala je građane kako se pravilno zaštiti od krpelja, a objasnila je i koji je jedini ispravan način kako ga izvaditi. Više savjeta dr. Resanović i dr. Lazić pogledaj i poslušaj u videu:

Tomislav Korenjak iz PUZ-a i Darinka Jug iz Grada Zagreba, osvještavali su koliko je osim vješte vožnje bicikla bitna i sigurna vožnja tim ekološko prihvatljivim sredstvom. Na Eko pikniku predstavnici županija predstavili su svoja tradicionalna jela koja su građani mogli kušati besplatno.

 

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na Eko pikniku predstavnici županija predstavili su svoja tradicionalna jela koja su građani mogli kušati besplatno.

 | Author: Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Damir Perman, konzultant održao je i radionicu kompostiranja kuhinjskog otpada na kojoj su građani mogli naučiti kako pravilno napraviti kompost. Sve to pogledaj u videu:

 | Author: Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Građani su se na Eko pikniku imali priliku i zasladiti. Portal Zdrava Krava je medijski partner Eko piknika i uvijek se rado uključuje u ekološke projekte.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.