Eko 29. kolovoza 2019.

Kako razvrstati otpad i odložiti ga na pravo mjesto?

Foto: Guliver/Shutterstock Svakim ponovnim recikliranjem dobiva se materijal sve lošije kvalitete, a u zadnjem recikliranja ta plastika postane potpuno neupotrebljiva, ali i dalje ostane jednako štetna za ljude i okoliš
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Više od dvije trećine stvari koje bacamo u smeće može se reciklirati. Usvoji naviku odvajanja otpada pa staklene i plastične boce, limenke i stari papir odlaži u posebne spremnike za reciklažu - na ulici, u reciklažnom dvorištu ili u trgovini.

Tako čuvaš okoliš, a za neke "artikle" možeš dobiti i povratnu naknadu.

Od starih - nove novine

Svakom tonom recikliranog papira spašava se 15 stabala. Reciklirani papir pretvara se u nove proizvode kao što su novine, papir za printere, knjige, uredski materijal, letci ili toaletni papir. U plave spremnike za papir bacaj novinski i uredski papir, časopise, kataloge, prospekte, bilježnice te papirnatu i kartonsku ambalažu.

Tetrapak ambalažu, plastificirani, metalizirani ili zauljeni papir i fotografije nemoj ostavljati u ovim spremnicima jer se ne mogu reciklirati.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Staklene boce i staklenke odnesi u zeleni spremnik

Do 90 posto stakla može se reciklirati za izradu boca, čaša, staklenki i ostalih predmeta u kućanstvu, primjerice svijećnjaka. U zelene spremnike za staklo možeš odlagati staklene boce i staklenke svih boja, od sokova, vina, alkoholnih pića, marmelada, voća, povrća i dječje hrane, te staklene čaše.

U spremnike za reciklažu nemoj odnositi prozorsko, automobilsko i medicinsko staklo, ambalažu jakih kemikalija i zapaljivih tvari, kristal, ogledala, porculan, keramiku, žarulje i neonske svjetiljke.

Plastična i metalna ambalaža

Plastika se na odlagalištima otpada ne raspada, no može se reciklirati za izradu različitih proizvoda, poput kutija, vlakana za sagove, vrtnog namještaja, cijevi, industrijskih podova, vreća za smeće i kvačica. Aluminijske konzerve mogu se reciklirati za izradu novih.

Žuti spremnici namijenjeni su uglavnom prikupljanju plastike i metala ze recikliranje, s tim da su žuti spremnici ponekad namijeni samo za plastiku, a metal se onda odlaže u sive spremnike.

U njima možeš ostaviti plastičnu ambalažu deterdženata, šampona i prehrambenih proizvoda, kao što su boce i posudice, no tu nije mjesto ambalaži jakih i zapaljivih tvari niti plastičnim igračkama.

Od metalne ambalaže u spremnike bacaj limenke, konzerve, metalne poklopce i zatvarače, ali u njima ne ostavljaj ambalažu sprejeva, boja i lakova. 

 | Author: SLAVKO MIDŽOR (PIXSELL) Foto: SLAVKO MIDŽOR (PIXSELL)

Smeđi spremnik

U smeđe spremnika možeš odlagati kuhinjski otpad kao što je voće i povrće, ljuska jajeta, talog od kave, vrećice od čaja, ostaci kruha. Vrtni ili zeleni otpad je uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, trava te male količine ostalog biootpada kao što su kosa, dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice. Biootpad čini gotovo trećinu kućnog otpada te je vrijedna sirovina za proizvodnju biokomposta. 

U smeđe spremnike ne smiju se odlagati ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, ambalaža, guma, opasni otpad i obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća i cigarete. 

Odlaganje otpadnog ulja

Otpadno jestivo ulje je biorazgradivo i smatra se neopasnim otpadom, no u slučaju da veće količine završe na tlu ili u vodi, može privremeno ugroziti biljni i životinjski svijet. Isto tako, ono je najčešći uzročnik začepljenih odvoda i neugodnih mirisa, a godišnje svaki stanovnik Hrvatske proizvode više od dvije litre otpadnog jestivog ulja. No, ono može biti i vrijedna sirovina? 

Evo kako ga možeš zbrinuti:

Otpadna ulja važna su sirovina. Reciklirano otpadno jestivo ulje može se koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženta i sintetskih guma.

Kako biste saznali još više informacija o ekologiji missZDRAVA u suradnji s Inom pokreće projekt "Ekojunak" kojim vas želimo potaknuti da napravite ekološke promjene. Kroz kolovoz moći ćete pročitati seriju članaka o klimatskim promjenama te njihovom utjecaju na nas. Isto tako, kroz članke ćete dobiti svakodnevnu inspiraciju kako možete napraviti promjene koje će poboljšati vaše živote i živote svakoga u vašoj okolini. Isto tako, možete sudjelovati i u natječaju "Eko junak" i osvojiti romobil! Glavni sponzor projekta Ekojunak je INA. 
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Maria
      Maria

      Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zaht

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.