Eko 24. prosinca 2009.

Kako preživjeti Božić?

Bozic_Zena-Crop
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ti je Božić jedan od najstresnijih dijelova godine, s beskrajnim nabavkama i velikim pripremama koje obično završavaju iscrpljenošću, a nerijetko i razočarenjem, poslušaj savjete učiteljice prirodne kuhinje Jadranke Boban Pejić kako u 5 koraka učiniti Božić manje "stresnim" blagdanom

Iako su u prosincu dani uglavnom sivi i kratki, noći najduže u godini, a grane ogoljene, pomisao na Božić pomaže nam da lakše prođemo kroz taj najtamniji period godine. Početkom prosinca uvijek ulazim u neku posebnu atmosferu, kao da mi se izoštravaju osjetila, osjetim nekakvo lagano uzbuđenje i počinju oživljavati sjećanja....

U vrijeme davno prije postojanja mirisnih svijeća, osvježivača zraka, jakih deterdženata koji uništavaju sve bakterije, dakle vrijeme mog djetinjstva, kada vlastiti okoliš nismo doživljavali kao prijetnju i neprijatelja, spremanje kuće pred prosinačke aktivnosti donosilo je mirise koje je danas teško opisati.

Kako opisati miris bakinih ruku, zimi, nakon pravljenja sitnih kolača i keksa i pažljivog pakiranja u kutije? Miris bora koji pročišćava prostor i još više naglašava pažljivo spremljene i očišćene kutke, miris iz stalno uključene pećnice u kojoj se naizmjenično peku kruh i kolači, na štednjaku se topi čokolada, pa kokos u koji se uvalja biskvit natopljen čokoladom kako bi se dobili meni omiljeni čupavci. Negdje u gornjim notama osjetim trunke ruma iz nezaobilaznih rum-čokoladnih kuglica, pa štapići vanilije, cimet...

Čini mi se kao da su u toj velikoj tami i mraku zime naši domovi i naša srca bili posebne lučice koje su svojim sjajem držale nadu i nagovještavale promjenu koja je dolazila, više svjetla i duže dane...

Pripreme za Božić mogu donijeti toliko potrebno svjetlo našoj duši (često se kaže da je zima vrijeme brige za svoju dušu) kako bismo balansirali nedostatak svjetla oko nas tijekom zime. 

Za mnoge od nas Božić je i najstresniji dio godine, s beskrajnim nabavkama, velikim pripremama koje obično završavaju premorenošću, iscrpljenošću, a nerijetko i suzama i razočarenjem. Sve je više i onih koji s prezirom komentiraju kako je Božić u stvari čisti marketinški proizvod i izvanredna prilika za iskorištavanje masovne potrošačke groznice.

Svake godine pričamo o tome kako se sve iskomercijaliziralo, sve je samo marketing i kao da svi jedva čekamo da ta strka prođe i da nastavimo živjetinormalno.

Pet tajni preživljavanja

  1. Svako jutro popij neki prirodni vitaminski napitak (zelena magma je moja preporuka).
  2. Imaš li problema s mamurlukom od prošle noći - topla kupka s eteričnim uljem lavande pravi je "spas".
  3. Muči li te neko turobno raspoloženje osvježi prostor eteričnim uljem naranče (možeš ga koristiti i u autu).
  4. Ako pretjeraš s hranom, popij čaj Yogi tea od metvice i limete.
  5. Za opuštanje na kraju dana, pogotovo nakon "živih" obiteljskih ručkova, prijat će čaj od kamilice (svi čajevi se piju bez šećera!) ili kombinacija soka brusnice i soka aloe vere u jednakim količinama.

Okreni se prema unutra

Kao i svaki put kad se odmaknemo od prirode, tako i sada, umjesto da dobivamo, gubimo. S dolaskom zime i smanjenjem prirodnog svjetla oko nas, trebamo se okretati više prema unutra, svom domu, svojoj obitelji, samima sebi.

I u toj dubiniunutrašnjosti "upaliti lučice" i osjetiti neophodnu toplinu. Zavući se i što više biti u intimi svoga doma, a što manje se kretati vani, jer zima je mirovanje, polagano fermentiranje, prikupljanje i čuvanje topline.

Imati fokus na tome, promijenitipravac kretanja ove godine, umjesto prema van (kupovina, trčanje i pokušaj da stignem sve), okrenut ću se prema toplim šlapama, čaju i dijeljenju čarolije druženja u intimi svog doma.

Jer kako reče Lennon u jednom od svojih zadnjih intervjua (prije dvadeset godina!), naravno da se sve komercijalizira, pa to je prirodan proces koji kad dosegne svoj vrhunaczavrši svoj prirodni ciklus, ali mi još uvijek imamo mogućnost izbora svojih postupaka i načina kako oblikujemo svoju intimu.

A onda se sjetim kako je u jednom od nastavaka Sopranosa, uz krevet ranjenog glavnog lika, netko neprimjetno ostavio ceduljicu na kojoj je pisalo: Ponekad se žalimo, a u stvari smo na krilima velikog vjetra.

Uživaj u svom izboru!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.